11.8 C
София
четвъртък, април 25, 2024
spot_img

Две положителни проби за коронавирус у нас

Те са на 27-годишен мъж от Плевен и 75-годишна жена от Габрово

Две положителни проби за коронавирус има у нас. Те са на 27-годишен мъж от Плевен и 75-годишна жена от Габрово, съобщи извънредният главен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Интересното е, че и двамата не са пътували в чужбина, не са имали контакти с хора, върнали се от страни, където той е разпространен, допълни той.

На двамата са направени по три теста, като по два от тях са показали положителни, по един – отрицателни. И двамата пациенти са в местните болници. Положителните проби са от британски тест и от тест, който е препоръчан от Световната здравна организация. Отрицателната проба е от испански тест. Клиничната картина е нетипична. Тъй като случаите на двамата българи не отговарят на профила на носителите на коронавируса, пробите вече пътуват към София, където отново ще бъдат тествани в Национаната референтна лаборатория.  Утре, 8 март, неделя, ще се разбере окончателно дали те са положителни или не.

И двамата пациенти вече са добре, били за тежко състояние, но вече има много подобрение, заяви проф.  Тодор Кантарджиев – директор на Националция център по заразни и паразитни заболявания.

Предвижда се 23 души, които общо са контактували с двамата да бъдат изследвани за коронавирус. В това число влизат и медиците, в болниците. Двете отделения са поставени под карантина. Има пълното съдействие на органите на МВР.

Общият брой на зааразените по света надхвърля 100 000 души. Почналите в Италия към събота, 8 март, са 233.

Следвай ме – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles