10.5 C
София
четвъртък, април 25, 2024
spot_img

Две тежко ранени при катастрофа на автобус с деца

Настанени са в „Пирогов”, рейсът е със сръбска регистрация, инцидентът е станал на АМ „Тракия”

Снимки: Стандарт

Седем деца, ранени при катастрофата на сръбски автобус снощи на магистрала „Тракия“, отпътуваха с пет реанимобила за граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) „Калотина“. Децата са в добро състояние и могат да бъдат транспортирани до българо-сръбската граница, където ще бъдат предадени на здравните служби на република Сърбия.

В Университетската болница в Стара Загора под медицински грижи остават общо шестима души – трима възрастни и три деца, които са с коремни травми, но в добро общо състояние, коментира пред БТА проф. Йовчо Йовчев.

След тежкия инцидент с автобус на „Тракия“, който стана вчера около 20.30 ч. на 217 км на магистралата в посока София, транспортираха две от ранените деца в „Пирогов“.

„Две деца са пострадали по-тежко при пътнотранспортното произшествие на АМ „Тракия“, съответно на 10 и на 11 години. Детето, за което имахме по-големи притеснения, вече е стабилизирано хемодинамично, контактно, адекватно и е в съзнание. При него ще се наложат оперативни интервенции“, съобщи служебният здравен министър и доскорошен лекар в „Пирогов” д-р Асен Меджидиев. По думите му другото дете, което е с травматичен шок и с травма на ръка, от сутринта е в малко по-тежко състояние, с фебрилитет.

След тежкия инцидент със сръбски автобус с деца на магистрала „Тракия“ в неделя привечер в Университетската болница в Стара Загора са настанени 14 души. От тях двама са възрастни, 12 са деца. Като цяло състоянието на децата е стабилно.

На място министър Меджидиев и сръбският му колега д-р Златибор Лончар и временно управляващият посолството на Р Сърбия в България Славица Панич се запознаха със състоянието на пострадалите. Двамата министри обсъдиха и логистиката по транспортирането на пострадалите до Сърбия. Хоспитализираните деца, които са с по-леки травми, ще бъдат транспортирани с линейки до границата, откъдето ще бъдат поети от сръбските здравни власти. За останалите пътници, които са настанени в хотел в Стара Загора, в момента се организира транспорт до границата със Сърбия.

Междувременно Министерството на труда и социалната политика, съвместно с Агенцията за закрила на децата, са осигурили двама психолози от Центъра за обществена подкрепа в Стара Загора и преводач за децата, които са настанени в университетската болница в града.

Децата, настанени в хотел в Стара Загора, са в добро състояние и са спокойни. Създадена е организация при необходимост за тях да бъдат осигурени храна и хигиенни материали, се посочва още в съобщението на МТСП.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles