2.7 C
София
петък, април 19, 2024
spot_img

Девойка без ръце стана балерина

16-годишната Витория Буено от Бразилия вече е любимка на публиката

Необичайна балерина радва бразилската публика не само с пластичостта си, но и с невероятните си умения да вледее своето тяло.

Любопитното, заради което тя печели още повече овации е, че момичето е превърнало един свой недъг в предизвикателство, печелещо аплодисменти на сцената.

Витория Буено е родена без ръце. Тя е родена и живее в Бразилия.

Майка й я записва и завежда на уроци по балет на 5-годишна възраст.

Девойчето сега е на 16 години. Тя не крие, че тревогата й от предприетото предизвикателство е била голяма.
Родена без ръце, мечтата на Витория Буено от малка да бъде танцьорка изглеждала болезнено нереалистична – особено в малкия град Санта Рита до Сапокай. Увреждането й я превърнало в обект на социално любопитство, пишат световните агенции.


„Хората се нареждаха пред къщата, за да я видят“, казва майка й Ванда, 39-годишна, все още отвратена при спомена за безчувствеността на съгражданите си. „Биха вдигнали ръкавите й, за да погледнат“. Девойчето има далеч по-важни неща, за които да мисли от това за любопитството на хората. Витория репетира, фокусирала се е върху своите асамбли, пируети и други технически

предизвикателства в балета.
Сега редовно ходи на занимания в балетната академия в родния й град в щата Минас Жерайс, талантът на Буено я направи звезда в социалните медии и вдъхновение за мнозина.
„За мен ръцете са просто детайл“, казва Буено в театъра, където играе. „Следя с очите си, сякаш са там.“


Наблюдавайки как се плъзга по дървената сцена, синхронизирана с другите балерини в зелено или ослепително бяло, лесно е да забравите, че тя танцува без ръце.
„Изобщо нямам чувството, че имам нужда от тях“, добавя момичето. Витория започна да играе балет по съвет на своя физиотерапевт.
Не само реализирането на мечтата, силата и гъвкавостта, придобити чрез танца, се оказват решаващи за нея. Тя може да прави всичко сама с помощта на краката си- от миенето на зъби до вземане на стоки от рафта в супермаркета.


„Има неща, които тя може да прави с краката си, но аз не мога да правя с ръцете си“, казва баща й Хосе Карлос Перейра.
С над 150 000 последователи в Instagram (@vihb_bailarina), Буено се радва да бъде модел за подражание и на другите.
„Ние сме повече от нашите увреждания, така че трябва да преследваме мечтите си“, казва тя с широка усмивка.

Следвай ме – Хоби / Шоу

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles