12.3 C
София
петък, март 29, 2024
spot_img

Ден на блокади и протести: Какво ще бъде движението в София утре

Градският транспорт утре ще се движи по обичайните си маршрути по всички линии. Това заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова на брифинг за предстоящите промени в движението в София утре заради планираните протести. И уточни – протестиращите ще се събират в три точки на града – „Петте кюшета“, „Лъвов мост“ и „Сточна гара“, като там ще участват само служители, които не са на работа. Метрото и градският транспорт ще се движат по обичайните си маршрути. Вероятно ще има проблеми в движението заради многото протести, но при възможност разписанията ще се спазват, уточни кметът. 

Фандъкова каза още, че организаторите са призовани да се съобразят с матурата по български език, която ще се провежда утре и да не блокират движението в тези три пункта преди 08:30 часа сутринта. 

Припомняме, че ден по-рано образователният министър Николай Денков изпрати писмо до кмета Фандъкова с призив да разреши протеста на градския транспорт от 08:30 часа, а не от 08:00 часа, както беше първоначално планиран. Причината – да се гарантира безпрепятствено провеждане на матурите

„Припомням, че учениците трябва в 08:00 часа да са в училищата“, каза Фандъкова. И припомни, че законът предвижда правото на кметовете да забраняват протести само в много специфични случаи. „Режимът е уведомителен, не разрешителен„, уточни кметът и изрази надежда синдикатите да се съобразят с препоръката.

Уведомлението за протеста на служителите от градския транспорт е от 08:00 до 09:30 часа на тези три точки, след което е планирано провеждане на шествие до министерството на финансите по маршрутите, които са предварително заявени. 

Преди няколко дни в Столичната община постъпиха няколко уведомления за протести в София. Вчера уведомлението от работодателските организации беше официално оттеглено. Останаха уведомленията на превозвачите, на таксиметровите водачи и на транспортните синдикати, заяви още кметът.  

По отношение на протеста на превозвачите – все още няма информация за техния протест, тъй като продължават разговорите с полицията и среща в Министерския съвет, уточни Фандъкова. 

Протестът на таксиметровите водачи: 

Сборен пункт и начален час – 09:00 ч. на Южната дъга на Околовръстното шосе в участъка между „бул. България“ и бул. „черни връх“. Те ще се съберат в най-дясна лента и не се очакват затруднения в движението. След това ще проведат шествие по бул. „България“, бул. „Витоша“, бул. „Патриарх Евтимий“, бул. „Христо Ботев“, бул. „Александър Стамболийски“. Крайната точка е на площад „Независимост“, като ще паркират автомобилите си на бул. „Мария Луиза“. Там движението на автомобилите ще бъде спряно, но градският транспорт ще се движи. Уведомлението за техния протест е до 22:00 часа. 

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles