12.8 C
София
петък, март 29, 2024
spot_img

Ден на литургичната памет на свети папа Йоан XXIII

Монсинор Анджело Ронкали живее 10 години у нас, влиза трайно в история ни, затова го наричат „българския папа”

Католическата църква отбелязва на 11 октомври литургичната памет на папа Йоан XXIII, който е канонизиран за светец. Днес се отбелязва и 60-годишнината от откриването на делата на Ватиканския събор II (11 октомври 1962 г.). По този повод тази вечер, от 17.00 ч. папа Франциск ще отслужи литургия в базиликата „Свети Петър”, съобщи Vatican news.

CC3H4D Pope John XXIII (1881-1963) Who Reigned As Pope From 1958.

Животът на папа Йоан XXIII е свързан с България. Между 1925 и 1935 г. той е нунций на Ватикана в България все още с името Анджело Ронкали. Пристига в София девет дни след кървавия атентат в църквата „Света Неделя” и веднага отваря вратите на католическата болница за ранените. Самият той ходи почти всеки ден при тях, за да им дари утеха. Три години по-късно той е на терен след Чирпанското и Пловдивското земетресение. Един от трусовете на Чирпанското земетресение е бил, когато той влиза в преддверието на църквата „Свети Лудвиг“ в Пловдив. Съборена е главната фасада на църквата с две малки кули от двете страни, но Ронкали остава незасегнат.

Монсиньор Ронкали създава изключително стройна организация в помощ на пострадалите, като издейства и крупна сума от Ватикана. Помощта му не е формално – той спи  палатка при останалите без дом в резултат на земните трусове. Историците твърдят, че оттогава са и думите му „България е моят кръст”.

Като семинарист

Той е близък до двореца още от 1925 г. и помага в тежките преговори със Светия престол за брака между католичката Джована и православния Борис. Тя е принцеса на Савоя, той е цар на България.

В години, съдбоносни за цяла Европа, Ронкали е преместен в Турция и Франция. Монсеньорът не се страхува да защити цар Борис и през 40-те, когато Третият райх настоява за преследването на евреите.

Именно българската царица Йоана споменава на Анджело Ронкали, че е напълно възможно един ден той да стане папа и обещава, че ще го посети със семейството си във Ватикана. Обещание, което тя изпълнява, независимо, че вече е вдовица.

Анджело Джузепе Ронкали е роден на 25 ноември 1881 г. в Сото ил Монте, провинция Ломбардия, Италия. От 1892 до 1900 г. учи в семинарията в град Бергамо. През 1901 – 1902 г. отбива военната си служба, след което следва в Рим. През 1904 г. завършва теология, а на 10 август същата година е ръкоположен за свещеник.

От 1905 до 1914 г. е секретар на епископа на Бергамо монсеньор Джакомо Мария Радини Тедески и преподава в семинарията в града. През Първата световна война е мобилизиран, отначало като сержант-санитар, а после като поручик-свещеник. През 1919 г. е назначен за ректор на Висшата семинария в Бергамо.

На 18 януари 1921 г. папа Бенедикт XV го назначава за президент на италианската общност на Конгрегацията за разпространение на вярата. На 3 март 1925 г. е назначен в България. На 19 същия месец е ръкоположен за епископ от Джузепе Джовани Пачели в църквата „Сан Карло ала Корсо“ в Рим.

На 30 ноември 1934 г. Ронкали е назначен за Апостолически делегат за Турция и Гърция със седалище в Истанбул и титулярен архиепископ за Месембрия.

Преди началото на Втората световна война, Ронкали е отново в България.

От 1944 г. е Апостолически нунций в новоосвободена Франция. През ноември 1952 г. папа Пий XII го избира за кардинал, а на 12 януари 1953 г. той е назначен за патриарх на Венеция. Напускайки Франция за новата си длъжност, президентът на Франция го награждава със званието Командир на Орден на „Почетния легион“. На 9 октомври 1958 г. умира папа Пий XII. На 11 октомври е погребалният ден за папата и последният работен ден за Ронкали във Венеция. След 11 заседания на папския конклав, на 28 октомври 1958 г. кардинал Ронкали е избран за наследник на папа Пий XII и избира Йоан за свое име. На 4 ноември е коронован за папа Йоан XXIII.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles