18.8 C
София
сряда, април 24, 2024
spot_img

Ден преди празника на св. Богородица: Ново чудо в Бачковския манастир

Според майката единствено горещите молитви са спасили бебето

За поредно чудо, сътворено от иконата на Света Богородица в Бачковския манастир, разказаха от светата обител. Вестта е за раждането на малката Яна, чиято майка постъпила в болница след тежки усложнения в ранен етап от бременността. Лекарите не давали големи надежди, но на жената се присънила иконата в манастира, известна с това, че е изцерила не един или двама души. Самата тя разказала, че единствено горещите молитви помогнали на нея и бебето.

Ето какво написаха от манастира:

„В навечерието на патронния празник на манастира – Успение на Пресвета Богородица, имахме радостта да научим за нов случай на спасителна помощ оказана от Св. Богородица посредством чудотворния й образ в Бачковския манастир.

Разказано от К.

През месец март 2019г.. бременна в трети месец, постъпва в болница с кървене и опасност за плода и за нея, като прогнозите на лекарите не са добри. След няколко дни сънува Бачковската чудотворна икона на Пресвета Богородица, поставена на стената на средния корпус на манастира и хора, които отиват и и́ поставят цветя, и тя, заедно с първородния и́ син, също поставят цветя и се помолват пред иконата. К. носи със себе си малка иконка на същия чудотворен образ и и́ се моли през цялото време в болницата.

След няколко дни кървенето напълно спира и в деветия месец ражда живо и здраво момиченце, много леко, въпреки очакванията на лекарите, които и предлагат да си определи дата за секцио, както се е наложило да роди първото си дете.

К. сподели и интересен момент от избора на име на бъдещето дете. Още по време на бременността имат разногласия със съпруга си за името на детето. Една нощ сънува сън, в който се карат люто с мъжа и́ за името на детето, а детето е до тях в люлката, то се обръща към тях и казва: „Ама защо се карате, аз се казвам Яна!”

На Яна и́ е обещана среща с Чудотворната икона, станала нейна покровителка и приемане на свето кръщение в Бачковския манастир!“

Иконата е на територията на манастира най-вероятно от времето на неговото основаване и винаги е оставала център на вниманието на монаси, вярващи и посетители. Не секва потокът от поклонници, които идват да получат благословията на чудотворния образ, споделят болката си и измолят защитата му. Самото разположение на св.икона е по волята на изобразената Божия майка и е свързано със скриването и намирането й. А именно, по време на трудните начални години на турското господство, иконата е била скрита в местността Клувията, където е намерена отново в началото на ХVІІв. и донесена в манастира. За почуда на монасите, тя изчезнала и отново била намерена на същото място в планината и върната. Това се повторило на два пъти, докато един от братята в манастира не получил в съня си заръката на св.Богородица, образът й да бъде изложен в съборната църква на манастира, вдясно от централната врата, в отделен иконостас, с три стъпала пред него, за да посреща всеки нуждаещ се и за да бъде винаги в храма.
            Съществува също така предание, че Чудотворната икона е копие на легендарната икона на св.Богордица, нарисувана от ев.Лука и прелетяла сама от Грузия до манастира.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles