8.9 C
София
събота, април 20, 2024
spot_img

Десетки държави забраниха хербицида глифозат

Здравните власти смятат, че той е канцерогенен

Снимка: Unsplash

Десетки държави забраниха хербицида глифозат, който широко е застъпен в растениевъдството. Причината е, че според редица проучвания той се оказва канцерогенен. Това дава основание на здравните власти в немалко страни да вземат тази строга мярка. Това става ясно от съобщение на Сдружение „АГРОЛИНК”.

През октомври миналага година  в Белгия влезе в сила забраната за продажба на широкоспектърни хербициди, включително глифозат на непрофесионални потребители. По същото време това направи и Чехия, като там това вещество може да се прилага само, ако няма друг алтернативен метод и то след специално разрешение. Правителството в Дания въведе  нови правила, забраняващи употребата на глифозат върху всички култури след поникването им, за да се избегнат остатъци в храните. През 2017 г. Франция забрани употребата му, както и на всички други пестициди в обществените зелени площи.  Още през  август 2016 г. италианското Министерство на здравеопазването също забрани употребата на глифозат в обществени зони, както и използването му преди реколтата да бъде прибрана. Такива мерки е предприела и Холандия.

Австрия ще приеме законопроекта за забрана на глифозата на 2 юли 2019. Очаква се категоричното й действие да окаже влияние за същото върху Франция и Германия.

Тази химическа съставка стана спорна, след като като през 2015 г. Международната агенция за изследване на рака на Световната здравна организация (IARC) постанови, че тя е „вероятно канцерогенна“ за хората.

„Ограничения за използването на глифозат вече са въведени във Франция, Италия, Белгия и други държави, но за първи път страна членка на ЕС ще въведе пълна забрана за опасния хербицид“, заяви д-р Светла Николова, председател на Сдружение АГРОЛИНК. „Надяваме се това да се случи скоро и в България.”, допълни специалистът.

Следвай ме – Хоби

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles