10.2 C
София
четвъртък, април 25, 2024
spot_img

Детето скърца със зъби?

Децата са най-уязвими, защото са чувствителни, реагират по-бурно на емоциите и ги преживяват по-тежко. Освен емоционални, има и чисто физиологични причини. През нощта скърцат децата със секрет в носоглътката, с трета сливица, алергия, при никнене на зъби, с аномалии в захапката. Често някои скърцат дори и през деня.

Скърцането със зъби е често срещано явление при малки и големи. И понеже най-често става през нощта, невинаги знаем за проблема. При децата скърцането е много по-често, около 40% от тях имат този проблем за кратко или по-дълго време. Точната причина не е напълно изяснена.

Предполага се, че има и наследственост. Голяма част от родителите на тези деца също са скърцали със зъби, когато са били малки. В миналото се считаше, че в детска възраст това е признак за наличието на глисти, но това не е доказано. По-често децата скърцат в напрегната ситуация, стрес, емоции.

Ако реагирате, те разбират, че така привличат вниманието и продължават да го правят. По-добре се правете, че не забелязвате и отвлечете вниманието на детето с нещо интересно. Не се опитвайте през нощта да запушвате нослето или да будите детето, най-много да го разсъните, но после ще продължи да скърца.

Установено е, че при скърцането натискът между двете челюсти е огромен, около 150 кг, което е 6 пъти повече, отколкото при дъвчене на храната. Затова трябва да се обърнете към ортодонт, който ще постави специални защитни шини върху зъбите. Те са изработени от мека пластмаса и пречат на вредното триене върху зъбите.

Скърцането със зъби не е само детски патент. Възрастните скърцат при дефект в захапката, лицевите кости и стави, чувствителни зъби към топло и студено, но най-вече при нервно напрежение, потискане на гняв и яд. Затова освен чувствителните хора, проблеми със скърцането имат и амбициозните, преуморените.

Смята се, че ниските нива на кръвната захар (хипогликемия) също може да доведе до неприятното нощно „занимание“. При всички положения трябва да се потърси помощта на специалист ортодонт, за да се коригират отклоненията в устната кухина, ако има такива. Ако причината не е в зъбите, а в нервното напрежение, трябва да се работи в тази насока.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles