13.8 C
София
събота, април 20, 2024
spot_img

Дете издъхна от левкемия, НЗОК забавила лекарствата 55 дни

Шестгодишната Мария, болна от левкемия, е издъхнала в Университетската болница „Царица Йоанна – ИСУЛ“ в София. Момиченцето е било родено със Синдрома на Даун. Пред bTV майката заяви, че НЗОК е забавила документите за лекарствата 55 дни.

Остро по случая реагираха от Пациентски организации „Заедно с теб“. От там поискаха своеобразен вот на недоверие към управителя на касата д-р Дечо Дечев. Нейната председателка Пенка Георгиева поясни, че майката на детето е подала заявление за необходимите лекарства в НЗОК на 25 април. До 1 април с тези въпроси се занимаавше Фондът за лечение на деца, след закривантето му функциите бяха пренасочени към касата.

„До 1 април тези лекарства се плащаха от Фонда за лечение на деца. Понякога, когато беше спешно състоянието на детето, екипът на Фонда подготвяше документите в деня на подаването на заявлението и до края на деня се гласуваше електронно отпускането на нужните средства, поясни Георгиева, която беше член на Обществения му съвет до неговото закриване от 1 април и пренасочване на дейността към касата. Георгиева изчисли, че забавянето от страна на НЗОК е от 55 дни.

„Вместо да получи веднага яснота за лечението на детето си, майката е изоставена на произвола на съдбата от институцията НЗОК, без решение, вследствие на което ИСУЛ й представя персонална фактура за плащане на противотуморните лекарства. Безхаберието на НЗОК граничи със садизъм към майка, изпаднала в такава трудна житейска ситуация“, заяви председателката на Пациентската организация „Заедно с теб“. По думите й управителят на НЗОК разруши една работеща структура каквато е бил фондът с неясни обещания.

„Въпреки нашите предупреждения, че НЗОК няма нито административен капацитет, нито потенциал да се грижи за толкова специфичното лечение на децата, Управителят на НЗОК от чист инат реши, че ще закрие Фонда и ще прибере под свой контрол субсидията за децата“, категорична е Пенка Георгиева. Организацията настоява в тридневен срок да получи пълен и подробен отчет колко заявления са подадени след закриването на Фонда за лечение на деца и колко от тях са „загубени“ от новата дирекция.

Междувременно от НЗОК обаче се оправдаха, че забавянето на документите е дошло от ИСУЛ, но лечението на детето не е спирало.

Към заявлението е липсвала задължителна медицинска документация от ИСУЛ и НЗОК е изискала липсващите документи. От касата заявиха, че болницата е предоставила последния искан документ на 6 юни, но отново е пропусната информацията за цените на двата медикамента. На същия ден е проведена среща за уточняване на начина на процедиране по подадените заявления за заплащането на двата продукта между Специализираната комисия за разглеждане на заявленията в НЗОК и специалисти от лечебното заведение. Управителят на НЗОК вчера (18 юни) е издал заповед за одобряване на заплащането на цялата сума в размер на 23 377,40 лв., каквато е сумата, обявена от ИСУЛ.

Следвай ме – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles