7.1 C
София
вторник, март 19, 2024
spot_img

Детските градини стават безплатни от 1 април, вместо от октомври

Бюджет 2022: 710 лв. минимална заплата и безплатни детски градини от 1 април

Детските градини стават безвъзмездни от 1 април, вместо от октомври. Това сподели вицепремиерът и финансов министър Асен Василев, обрисувайки главната финансова рамка и детайлности за Бюджет 2022 на специфичен брифинг пред медиите. Също от 1 април минималната работна заплата ще бъде 710 лв., до тази сума се усилва и компенсацията за майчинство през втората година.

“ Днес стартират съгласувателните процедури по бюджета. Той към този момент е изпратен на обществените сътрудници. Очакваме в границите на идната седмица съгласувателните процедури да завършат, след което на 31 януари да бъде импортиран в Народното събрание „, изясни Василев.

По думите му, философията на този бюджет е много по-различна от това, което е виждано досега. “ Това не е бюджет, който се пробва да изглади икономическия бизнес цикъл. Това е бюджет, който се пробва, и се надявам да реализира, трайна смяна в параметрите и в траекторията на икономическия напредък на страната „, уточни той.

В бюджета има три съществени акцента: повишаване на финансовите вложения, на вложенията в хора и обществена правдивост и подсигуряване на съответен стандарт на живот за всички български жители.

Заложено е понижение на безработицата и недостиг от 2,5% без Коронавирус ограниченията, с Коронавирус ограниченията – 4.1%. Няма по какъв начин да има напредък, без да влагаме в хората и финансовата конструкция. По този мотив е планувано удвояване на финансовите структури от 2,9% до 5,8% от Брутният вътрешен продукт. Има 30% растеж на финансовите вложения в общините. Бюджетът на БДЖ и НКЖ доближава 663 млн. лева Има в допълнение 1 милиарда 671 млн. лева за Републиканската пътна мрежа, с което бюджетът на АПИ доближава до над 2.4 милиарда лева Има 178 млн. лева за финансови вложения в лечебни заведения, спортни площадки, 70 млн. за детски градини, възобновяване на концертни зали, музеи, галерии, опери, театри „, изясни министър Василев.

13 милиона лв. ще се влагат в безвъзмездни детски ясли от 1 април, като 1125 лева е междинната прехрана на дете. 280 милиона лв. в допълнение ще отидат за доболничната помощ. 23 милиона лева се дават за финансиране на здравно обслужване в здравните кабинети на учебни заведения, ясли и детски градини.

Учителските заплати се резервират на равнище 125% от междинната работна заплата, което значи в допълнение 315 милиона лв.. 16 милиона се дават за подмомагане на храненето, с цел да имат естествени закуски децата.

70 милиона лв. се отпускат за изграждане и разширение на детски градини, а 85 милиона лв. се дават за безвъзмездни детски градини за всички деца от 1 април. Родителите, които нямат опция да запишат децата си там, ще има обезщетения, даде обещание Василев.

90 млн. лева в допълнение се отпускат за повишение успеваемостта на фамилните помощи за деца. 56,7 млн. лева ще отидат за възстановяване на изискванията за приобщаване на обществени групи и хора с увреждания. С 223 млн. лева ще се обезпечи резултатът на минималната работна заплата и повдигането на коефициента на заплащането на персоналните асистенти. 50 млн. лева ще отидат за целеви помощи за отопление.

10 млн. лева ще бъдат дадени за увеличение на дневния размер на компенсацията за безработица. 22 млн. лева се дават за нарастване на размера на компенсацията за гледане на дете до 2-годишна възраст. Допълнителни 111 млн. лева за увеличение приблизително с 31% на стандартите на финансиране на обществените услуги и 852 млн. лева са заделени за добавки към пенсиите за първите 6 месеца.

“ С това доближаваме общо разноски за обществено подкрепяне и грижи от 20 милиарда 755 млн. лева, общо разноските за опазване на здравето – 8 милиарда 343 млн. лева, за обучение – 6 милиарда 407 млн. лева и общо финансовите вложения – съвсем 10 милиарда лева

В спорта

9.5 млн. лева в допълнение се дават за обезпечаване и благоприятни условия за развиване на елитния спорт, 3 млн. в допълнение за осъществяване на олимпийска подготовка, спомагателни средства за финансиране на детския спорт, отвън стратегиите на МОН, 27 млн. лева за спортни уреди.

За просвета

Българското кино ще бъде финансирано с 28 млн. лева повече от тазгодишния бюджет, а 31 млн. лева са предопределени за директна помощ на създателите, като обезщетения. Актуализират се и ограниченията за театралните изкуства. Националната библиотека ще получи спомагателни 2,5 млн. лева, планувани са пари и за поправки на музеи, галерии и театри.

Източник: glasnews.bg

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles