8.8 C
София
четвъртък, април 25, 2024
spot_img

Детските ясли и градини остават затворени поне още седмица

По време на сутрешния брифинг на 14 май началникът на Националния оперативен щаб  ген.-майор проф. Венцислав  Мутафчийски коментира  въпроса за отварянето на детските градини и ясли.

„Мониторираме въпроса за отварянето им. Засега не се забелязват колебания в заболеваемостта. В същото време в Германия се отчита, че рисковете в отварянето на детските градини и училища, все пак, остават”, каза той и допълни, че този въпрос е обсъждат и с премиера Борисов.

Становището на Националния оперативен щаб е, че тези заведения не бива да се отварят поне още една седмица.

По отношение на колебанията на инфекцията COVID-19  у нас, началникът на щаба обясни, че става въпрос за клъстърни зарази, т.е. огнища, които са съсредоточени в определени обекти.

„Ние изследваме дадени лица към тези клъстери и колкото повече се отдалечаваме от ядрото на кръстера, толкова по-малко болни засичаме, каза ген.-майор проф. Венцислав Мутафчийски. Освен това имаме повече изследвания. Само за едно денонощие за тествани в една болница 200 души, там няма нито един заразен, което е добра констатация. Това обяснява и колебания до известна степен.”, допълни той.

Следвай ме – У дома

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles