7.1 C
София
вторник, март 19, 2024
spot_img

Джазменът Боби Вълчев превръща музикотерапията в своя кауза

Любимият изпълнител организира за втори път коледен благотворителен концерт за деца и младежи със специални нужди

Джазменът Боби Вълчев превръща музикотерапията в своя кауза. Любимият изпълнител организира за втори път коледен благотворителен концерт. Той ще се проведе на 18 декември, в City Mark Art Center София, за да подпомогне терапията на деца чрез силата на музиката.

Тя ще е предназначена за деца и младежи със специални нужди в дневния център “Свети Врач” в София. В него се осигуряват както емоционална и психологическа подкрепа за децата, така и активности за социализация и адаптация.  

Паричната сума ще се набира чрез билети за концерта, закупени през bilet.bg (https://bit.ly/3eKt2nX) и City Mark Art Center, чрез специални кутии за събиране на дарения, които ще бъдат позиционирани на място на самото събитие на 18.12, и чрез онлайн дарения в platformata.bg (https://bit.ly/3TnVCdD).

Сред музикантите, които ще подкрепят инициираната от Боби Вълчев кауза, са талантливите деца-изпълнители Жени Кринчева, Емилиян Бърдарски, Аглея Канева и Александър Вичев, някои от които имат авторски песни, участие в национални и международни конкурси и в известни телевизионни формати.

Музикотерапията включва както слушане на определени композиции, подбрани за индивидуалното  специфично състояние, така и дейности, при които пациентът активно участва във възпроизвеждането на музиката.

Минималната сума за една година, необходима за заниманията по музикотерапия два пъти седмично, е 3000 лв. Цел на концерта е дори да ги удвои.

Ползите на музиката и нейното значение при развитието на децата е кауза, върху която Боби Вълчев работи от години. В Дубай, където живее вече 12 години, преподава пиано, тромпет и пеене на деца, както индивидуално, така и като част от GEMS Education schools – най-голямата музикална школа в Дубай. Изпълнителят скоро планира и отваряне на собствена музикална школа в България.

Музикотерапията е доказано ефективна при деца с аутизъм, говорни проблеми, заекване и други състояния. Причината за това е, че речта има твърде много съвместими с музиката елементи: мелодия, ритъм, темпо, паузи. Музикотерапията помага и за развиване на сетивността.

Терапевтичният ефект се постига от усвояването на ритъма не само в движенията, но и в говора. Развива много центрове в мозъка и метроритмичното чувство, което също е свързано с говора. Музикотерапията повлиява добре върху динамиката на мисловните процеси и способността за обобщения, но за жалост е подценявана в България. Важно е те са се провеждат два пъти седмично за дълъг период от време без да се прекъсва. Резултатите проличават след първите няколко седмици.

Боби Вълчев е роден в София. Започва да свири на пиано в ранна детска възраст. Възпитаник е на софийското музикално училище „Любомир Пипков”. Завършва НМА„ Проф. Панчо Владигеров“ с две специалности – „Джаз пиано“ в Инструментален факултет и „Композиция“ в Теоретико – Композиторския факултет. Работи като асистент професор в Майсторския клас на Милчо Левиев, но след това заминава за Лондон, за да продължи образованието си в „Guild school of music“. След това заминава за Дубай, където продължава и до днес да твори музика , която обича на световни сцени.

Твори със световноизвестни творци, като Маркъс Милър, Джордж Бенсън, Клод Джей Уудс от Earth и Wind & Fire. През 2021 година участва във формата „България търси талант“, в което спечели публиката със виртуозното си изпълнение. Често се връща в България за участия, а за втора поредна година организира благотворителен коледен концерт в столицата.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles