20.8 C
София
четвъртък, март 28, 2024
spot_img

Джинджифилът – ползи и противопоказания

Опасен е за бременните и онкоболните

Джиджифилът е лекарствено многогодишно растение, полезната му част е коренът. За разлика от него, цветовете на това растение са много красиви.

Полезните му свойства саизвестни от древни времена. Той се справя отично с диарията и метеоризма (газовете в червата). Подпомага дори очистването от токсините на отровнитегъби. Овен това,  джинджифилът притежаваспособността да предотвратява натрупваните отрови в дебелото черво. Предпазваот паразити. Добро съпътстващо средство е при лечението на кожни заболявания иалергии, намалява нивата на лошия холестерол. Същевременно неговите съставкиподобряват състоянието на кръвоносните съдове и предотвратяват образуването натромби.  Като цяло, джинджифилът повишаваимунитета, избавя от болки в ставите и мускулите, от отоци и растяжения. Освентова, той намалява спазмите в стомаха.

В миналото се е смятало, че този корен помага на жените да се излеуват от безплодие. Медицината не е доказала това твърдение, но е съгасна с друго, че той помага при спазми по време на менструация.

Независимо от неговите ползи, той има и противопоазания.

При болки в гърлото и простуда, ако има температура, не бива да се прилага лечение с джинджифил, тъй като той може да провокира още повече покачването на температурата.  Този корен и неговият сок  са противопоказни при гастрити, язви на стомаха и дванадесетопръстника, тъй като раздразнява. Забранява се  приемането му при онкологични заболявания, тъй като благоприятства разрастването на раковите образувания и  деленето на нови такива клетки.  Противопоказен е при заболявания на бъбреците и жлъчно-каменната болест, тъй като има жлъчегонни свойства.

Коренът джинджифил разрежда кръта. С особено внимание той трябва да бъде приеман при склонност към чести кръвотечения от носа и хемороиди. Освен това, той повишава  кръвното налягане.  Приеман вечер, джинджифилът може да провокира безсъние. Забранява се приемането му по време на втората половина от бременността и в периода, когато майката кърми. Възбуждащото му свойство прониква в кърмата и не позволява на бебето да спи.

Следвай ме – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles