11.8 C
София
четвъртък, април 25, 2024
spot_img

Диагностицирането на ХИВ се бави средно с 4 години

Хората, дори да имат рискови контакти, отлагат заради стигмата

Диагностицирането на ХИВ в България се бави средно с 4 години. Хората, дори да имат рискови контакти, отлагат да се изследват заради стигмата в обществото. Те се притесняват, че с тях няма да се отнасят добре и ще им бъде отказана лекарска и зъболекарска помощ, ако се окаже, че са инфектирани. Това съобщи проф. Мария Николова, клиничен имунолог в Националния център по заразни и паразитни болести.

Проучване показва, че около 50% от запитаните не биха искали да работят с човек, който е зареазен с вируса на СПИН, не малка част от тях дори смятат, че могат да се заразят от него. Оказва се, че една един човек на всеки десет знае своя ХИВ статус, т.е. дали е серопозитивен или не.

По думите на проф. Мария Стойчева, имунолог в Университетската болница „Св. Георги“ в Пловдив колкото по-рано бъде диагностицирана инфекцията, толкова по-бързо се постига добър резултат от лечението. То се осъществява от т. нар. тройна антиретровирусна терапия, която успява да подтисне вируса до такава степен, че той става неоткриваем дори при изследвания. В България тази терапия е напълно безплатна.

Това обаче не означава, че човек трябва да спре лекарстввирусът е подтиснат и неоткриваем, инфектираният с ХИВ не е заразен, допълни тя и предупреди, че ако медикаментите бъдат спряни дори само за седмица или се приемат с промяна в схемата, предписана от лекаря, той много бързо става резистентен към медикаментите. Причината е в способността му да се променя 300 пъти по-бързо от този на грипа, каза още проф. Стойчева и поясни, че това е основната причина срещу него да не бъде открита все още ваксина. Тя препоръча хората да си правят тест за ХИВ два пъти годишно.

Проф. Мария Николова посочи, че едва 1 на всеки 10 българи знае своя ХИВ-статус. Все още значителен дял от пациентите се откриват твърде късно и са в напреднал стадий на имунен дефицит, допълни още лекарят и посочи, че такива са показателите и за останалите европейски държави.

В България нивото на разпространение на ифекцията в сравнение с останалите европейски страни продължава да е два пъти по-ниско, като през последните десет години новите случаи са 3.4 на 100 хиляди души. През 2018-та новооткритите ХИВ-позитивни са били 311, а от началото на тази година до 14 юни те са 120, като най-много са тези в София – 53, Пловдив – 14, Варна – 4 и Бургас – 3-ма.

Общият брой на регистрираните серопозитивни у нас е 3150, но реално се проследяват половината. Сред непроследяваните освен починали, има заминали за чужбина или неявяващи се за лечение.

Годишно по различни програми и поводи са изследват близо 300 хиляди души, като от началото на тази година са изследвани 115 хиляди души. Нараства делът на пациентите – 65 на сто, които започват навременна антиретровирусна терапия. Застаряването на популацията с ХИВ, обаче, е предизвикателство заради необходими нови подходи от здравни грижи, допълни още проф. Николова.

По данни за 2017 г. близо 37 млн. души в света живеят с ХИВ, от които 1.8 млн. деца. Всяка година броят на заразените с ХИВ се увеличава с 2 млн. души.

Следвай ме – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles