10.2 C
София
петък, март 29, 2024
spot_img

Днес е Световен ден на достойнство на болните от аутизъм

На 18 юни се отбелязва Световният ден на достойнство на болните от аутизъм. Аутизмът е психично заболяване, което засяга развитието на мозъка, а от там и поведението на човек. Аутистите изглеждат като хора, които живеят в свой свят. Той представлява усамотяване, самоизолиране. Това е генерализирано разстройство на развитието от така наречения аутистичен спектър, наблюдавано за пръв път от американския психиатър Лио Канър. Паралелно с Канър австрийският педиатър Ханс Аспергер наблюдава сходни с аутизма клинични симптоми, които залягат в основата на Синдрома на Аспергер – друго разстройство от аутистичния спектър.
Трите основни симптома, според класификациите на психичните заболявания, са нарушение в социалните взаимоотношения, нарушения на речта и езика и стереотипен, повтарящ се репертоар на действия и интереси.

По данни на НПО децата с аутизъм у нас са около 60 000. Различни източници посочват много различни числа за възрастните болни от аутизъм, като броя варира от 50 000 до 100 000.

Много известни личности са страдали от аутизъм, но мнозина са се справили с тази пречка в поведението си и са продължили развитието си в областта, в която са най-силни. Едни от тях са Леонардо да Винчи, Мария Кюри, Бетовен, Моцарт, Нютон, Марк Твен, Ван Гог, Стивън Спилбърг, Джим Кери, Стив Джобс.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles