20.8 C
София
петък, март 29, 2024
spot_img

Добрият старец, който носи подаръци на децата

В Италия той се нарича Баббо Натале. Там старецът оставя шейната си на покрива и влиза в къщите през комина. Домакините оставят за него мляко и сладкиши, за да се “подкрепи”.

В Турция децата очакват Ноел Баба (св. Николай Мирликийски). В Турция той се почита като покровител на откраднатите и изгубените деца.

В Белгия и Полша подаръците носи св. Николай. Той идва на бял кон, носи бяла епископска мантия и митра. С него е верният му слуга – мавър, наречен Черният Питър, който носи чувала с подаръците.

В Чехия и Словакия в нощта на 5 срещу 6 декември в домовете идва Микулаш (вариант на Николай), който външно прилича на Дядо Мраз, но носи подаръците в плетен кош. Придружават го един белоснежен ангел и рошаво дяволче. Добрите деца получават от него сладкиши, които той оставя в коледното “ботушче”, а лошите – парченце въглен.

Испанският Папа Ноел оставя подаръците за децата на балкона.

В България Дядо Коледа идва в навечерието на Рождество Христово, но децата го очакват и в новогодишната нощ. Дядо Коледа пристига с шейна, теглена от елени, а подаръците, които носи са изработени от работливите му джуджета.

Дядо Мраз според някои е социалистическият вариант на Дядо Коледа. Според други източници той е герой от славянския фолклор – богатир, ковач, който сковава реките с железен студ. В руския фолклор има приказки за Северния вятър (Мороз), който помага на заблудени в зимните бури пътници да намерят пътя за дома.

Единствено Дядо Мраз е съпровождан от очарователната Снегурочка (Снежанка). Тя е символ и образ на замръзналите води. Облечена е в чисто бели дрехи, а на главата си носи осемлъчев венец (фактически – двоен кръст!), украсен със сребро и скъпоценни камъни.

 

Следвай ме – У дома

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles