20.8 C
София
петък, март 29, 2024
spot_img

Доказаха Западнонилска треска в Монтана

„Случай на Западнонилска треска е доказан лабораторно в Монтана, съобщи проф. Тодор Кантарджиев – директор на Националния център за заразни и паразитни болести. – Става въпрос за жена, която е с възпаление на мозъка. Първоначално 60-годишната е била лекувана за инсулт“ допълни той.

Пациентката е била хоспитализирана в Многопрофилната болница за активно лечение в града, първоначално е въведена в реанимация, но вече е приведена в Инфекционото отделение. По думите на лекуващите лекари тя е в стабилно състояние.

Това е първият случай на Западнонилска треска в България от 1995 г. насам. Инфекцията се разнася от заразени комари.

Вижте какво пропъжда комарите ТУК , ТУК и ТУК

През 2018 г. в Сърбия имаше над 200 регистрирани болни с енцефалит след заразяване със Западнонилска треска. Близо толкова бяха и в Северната част на Гърция. Преди 16 години в Румъния имаше над 700 случая на енцефалит, причинен от вируса от Западен Нил. В продължение на няколко месеца никой не беше се сетил, че това може да е Западнониска треска.

Заболяването започва като лека настинка, продължава с болки в ставите и мускулите. Много рядко се стига до енцефалит – възпаление на мозъка.

Следвай ме – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles