10.2 C
София
четвъртък, април 18, 2024
spot_img

Детските ваксини за COVID-19 у нас

Те са на Pfizer и са за 5-11 – годишна възраст, имунизацията с тях ще се прави само от педиатри

18 000 ваксини срещу COVID-19 за деца вече пристигнаха в България. Това съобщи новият здравен министър пред журнали проф. Асена Сербезова. Тя присъства на отбелязване на 40 години от организираната грижа за недоносени деца в болница „Майчин дом”.

Утре, 21 декемри, ще бъде обявено как те ще бъдат разпределени и използвани и в кои пунктове ще бъдат прилагани. „Безспорни са научните тези, че тези, които имат поставена бустерна доза ваксина, са много по-защитени от Омикрон. Според учените тази защита стига до 70%”, каза още проф. Сербезова.

Новите ваксини са предназначени за деца от 5 до 11 години. Очакват се около 42 000 дози от препарата на Pfizer, които ще пристигнат в три пункта – в София, Пловдив и Велико Търново. След това количествата ще бъдат разпределени към цялата страна. Причината – флаконите от тази ваксина съдържат по десет дози, затова медиците трябва да бъдат сигурни, че опаковката ще бъде изцяло употребена. Педиатричната доза е една трета от тази за възрастни.

Експертите твърдят, че ваксините за деца са по-безопасни, с по-малко странични ефекти и създават по-траен имунитет.

Първите дози с ваксините на Pfizer за деца пристигат днес, но ще започнат да се поставят чак на 30-ти декември. Те ще са поставят само в определени пунктове, а личните лекари няма да имунизират.    

За по-голяма безопасност, имунизацията ще се прави само от педиатри, а проследяването ще е по-стриктно, категорични са здравните власти.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles