12.8 C
София
петък, април 19, 2024
spot_img

Докарват още 28 800 дози ваксини срещу COVID-19

Те са първото количество на Oxford University/AstraZeneca, което влиза у нас и са от типа векторни

28 800 дози от ваксината срещу COVID-19 на Oxford  University/AstraZeneca ще пристигнат днес към 19.00 часа у нас, съобщиха от Министерството на здравеопазването. Събитието ще се състои на адрес бул. “Янко Сакъзов“ № 26 (сградата на БулБио – НЦЗПБ), където те ще бъдат поставени в спецални хладилни камери. Предвижда се след приемането на ваксините, в 19.15 часа, брифинг за медиите ще дадат изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов и председателят на Националния ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов.

На 29 януари Европейската комисия разреши продуктът на Oxford  University/AstraZeneca и така му даде достъп до пазара. Ден по-рано той беше одобрен и от ЕМА (Европейската агенция по лекарствата). Това е третата ваксина, одобрена в ЕС, след препаратите на BioNTech / Pfizer и Moderna. Комисията очаква изпълнение на договора за доставката на 400 милиона дози от третата ваксина до края на годината.

В началото на месеца се появи информация, че за продукта на University/AstraZeneca няма достатъчно данни за имунизационния ефект при хора над 65 години. Веднага здравните власти в Норвегия и Дания обявиха, че няма да го предлагат на лица над тази възраст. На възрастни няма да я предлагат още Швеция, Германия и Франция.

Тази ваксина е от типа векторни. Такива са още руската Спутник и китайската Синовак. За разлика от първите две одобрени в ЕС, които са по нова технология на базата на част от РНК на вируса, при последните се използва стара технология и философия на създаване. Те са основани за щамове от вируси така, както се правят противогрините ваксини. При тази на University/AstraZeneca е ползван маймунски аденовирус, а при Спутник вирусът на ебола. Поради еднаквата технология група учени от двата екипа обмислят да започнат преговори за разработка, в която се ползват преимуществата и на двата препарата.

Следвай ме – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles