20.8 C
София
четвъртък, март 28, 2024
spot_img

Доматен сос за пържолите през зимата

Зимата е сезонът на тежките месни храни. Вкусът на пържолата, независимо дали е свинска или плешка, шишчетата, че дори и кюфтенцата може да бъде разнообразен с пикантен доматен сос, който сме си приготвили у дома.

„Следвай ме” ви предлага една бърза рецепта, която обаче ще ви накара да си оближете пръстите. Ако Ви хареса, удвоете смело съставките, за да увеличите запасите от вкусния доматен сос.

Продукти: зрели, дори презрели домати – 700 г, чесън – 6 скилидки, червен лют пипер – 0,5 чаена лъжичка, горчица (семена) – 0,25 чаена лъжичка, черен пипер свежосмлян – 0,5 чаена лъжичка, черен пипер – 6 зрънца, захар – 1 супена лъжица, ябълков оцет – 0,5 супена лъжица, сол – 1 чаена лъжичка.

Приготвяне: Червеният лют пипер може да се замени с люто червено чушле, нарязано на ситно в блендера или накълцана на ситно суха люта чушка.

Зрънцата черен пипер, червеният пипер или чушле (люта чушка), чесънът и зърната горчица се слагат в парче тънък плат, най-добре в марля и се връзва. Целта е да не попаднат в соса, а само да дадат вкуса си.

На доматите се прави кръстообразен нарез и се слагат за 30 секунди в кипяща вода, а после веднага в студена. Така кожата се обелва много лесно. Разрязват се на четвъртинки.

В тенджера с дебело дъно се слагат нарязаните домати, сипва се захарта. Добавят се ябъловият оцет, солта и свежо смляния черен пипер. В доматената маса се пуска торбичката с подправките, като се остаря дълго шнурче или конец извън тенджерата, за да бъде извадена по-лесно. Бавно сместа се довежда до кипене, огънят се усилва и се оставя да къкри 30 минути, кто периодично се разбърква.

Тенджерата се сваля от огъня, торбичката с подправките се изважда и изхвърля. Полученият сос (получава се гъстотата на рядок мармалад) се прехвърля в бурканчета и се стерилизира по обичайния начин за домакинята.

Следвай ме – Гурме

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles