10.2 C
София
четвъртък, април 25, 2024
spot_img

Домашен крем спасява от студовата алергия

От пораженията й предпазват още витамините А, Е и С

Натурален домашен крем спасява от петната и напукването на кожата през зимата в резултат на студовите алергии (вижте ТУК). Може да се ползва и козметика, но медицинската е скъпа, а по-евтината е натъпкана със стабилизатори и химически вещества, които могат да засилят проблема при по-чувстителните хора.

Безвредният и спасяващ от пораженията крем е без консерванти и вредни вещества. Продуктите за приготвянето му се продават в аптеките и билковите магазини.

За него са необходими масло от черен тамян – 30 мл, зелен чай – 60 мл, екстрат от маргаритки – 7 мл, стеаринова кисеина – 2 мл, ефирно масло от върбинка – 5 капки.

На водна баня сложете 2 мерки – с масло и със зелен чай. При температура 60 градуса добавете в маслото стеаринова киселина. В тази смес налейте чай, сложете съдът в чиния с хладка вода. Когато температурата на крема стане 35-40 градуса, добавете смес от екстракта маргаритки и ефирното масло. Разбъркайте. Кремът сложете в стерилно бурканче и го съхранявайте в хладилника не повече от две седмици. До края на този период продуктът трябва да се изразходва, за да не остарява.

Студовите алергии могат да ударят не само хората, които са предразположени към тях или са им заложени генетично, но и тези, които са с отслабнала имунна система. В резултат кожата се изсушава и става по-уязвима. Затова е препоръчително е да се приемат повече храни, богати на витамин А, Е и С. За да набавянето им се п репоръчва консумацията на моркови, тикви, шипки, цитрусови плодове, зеле и касис.

Топлите обувки, дрехи и ръкавици също помагат, до известна степен, за справяне с проблема. Пушачите е по-добре да спрат или поне да ограничат цигарите. Установено е, че те страдат от системен недостиг на витамин С, което по-бързо състарява кожата, изсушава я и спомага за появата на микроранички.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles