20.8 C
София
петък, март 29, 2024
spot_img

Домашните питки – универсалната българска закуска

Домашните питки, независимо дали са с яйца и мляко, или постни, содени, са идеалната и универсална закуска от нашите земи.  Ароматът на това печиво е съхранен у мнозина, като един от ярките детски спомени от кухнята на баба. „Следвай ме” ви прелага две  рецепти за тях. Уханието им, със сигурност, ще събуди по-успешно поспаланковците в неделя, отколкото опитите ви със словесни подканяния да ги вдигнете от леглото. Още по-успешно ще вдигнете от леглото сънливците, ако им сервирате към тях и чаша ароматно кафе. Много марки на известни производители на кафе и чай, както и безброй други стоки с отлично качество и на изгодни за вас цени, можете да намерите в магазини АВАНТИ (ТУК).

Питки на тиган

Продукти: брашно – 500 г,  бакпулвер – 1 пакетче, олио – около 80 мл,  вода – около 150 мл хладка,  сол – 1 с.л.,  захар – 1 ч.л. Приготвянe: В купа се разбъркват брашното, солта, бакпулверът и захарта. Долива се олиото, размесва се с ръка до получаването на трохи. Долива се вода постепенно до получаване на средно меко тесто, което вече не лепне по ръцете. Оставя се да почине 15 минути и се разделя на 6-7 топки. Сух тефлонов тиган се загрява върху котлона. Оформят се питки и се сплескват с ръка, леко се намазват с олио се слагат да се запекат. Всяка трябва да се пече около 2-3 минут от едната страна. Ако преди изпичането не намажете питките с олио, след изпичането ги намажете с масло още докато са горещи.

Содени питки

Продукти:  яйца – 3 броя,  кисело мляко – 1 ч.ч., оцет – 1 ч.л.,  сода – 1 ч.л. бикарбонат,  брашно – колкото поеме (около 350 г),    сол – на вкус,  сусам – може и мак или друга подправка за поръсване, сирене, масло,  яйца – 1 жълтък за намазване. Приготвяне: В купа се смесват яйцата и киселото мляко, в което предварително сме „угасили“ содата с оцета. Разбъркваме добре, добавяме пресятото брашно заедно със солта. Замесваме меко тесто.  Разделяме го на топки и оформяме с помощта на мазнина или брашно. Слагаме топките в намаслена и набрашнена тава. В центъра на всяка питка поставяме по малка бучка сирене и масло като я притискаме с палец навътре и я покриваме с тесто.Намазваме содените питки с жълтък и поръсваме със сусам или маково семе. Пекат се до порозовяване в предварително загрята на 190 градуса фурна.

 

 

 

 

 

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles