12.8 C
София
четвъртък, март 28, 2024
spot_img

Донасят част от мощите на св. Пантелеймон от Атон

Част от мощите на светеца – лечител Пантелеймон ще бъдат донесени в България от руския едноименен манастир в Атон. Всъщност, става въпрос за черепа, който е в специален обков – кутия. На църковен език реликвата се нарича „глава”. Много църкви и манастири претендират, че имат частици от мощите на този светец. Главата ще бъде донесена по повод деня на св. Пантелеймон, който е на 27 юли. Заедно с мощите ще бъде донесено и копие на икона на светеца, за която се смята, че е чудотворна. Оригиналът също се съхранява в руския манастир в Атон.  Копието е предназначено за подаръ на храма „Св. Пантелеймон” в столичния кв. „Княжево”. Той е на територията на Дома за стари хора с деменция, който в миналото е бил Дом на руските инвалиди и в него са преживявали последните си години белоемигранти.

Програма за излагане на мощите за поклонение:

На 27 юли в 09:20 ч. – Патриарх Неофит и духовенството ще посрещнат мощите на св. вмчк и целител Пантелеймон и копието на чудотворната атонска икона на св. Пантелеймон в храм „Свети Седмочисленици”. В този ден се чества паметта на св. Пантелеймон, но и общия празник на светите седмочисленици св. Кирил и Методий, Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий. По повод храмовия празник на столичния храм „Св. Седмочисленици” там ще бъде отслужена съборна света Литургия. Светините ще останат за поклонение до 09:00 ч. на 29 юли.

На 29 юли в 9:20 ч. светините ще бъдат посрещнати в митрополитския храм „Св. Неделя”. Те ще остават за поклонение в храма през цялата нощ и ще напуснат храма в 09:30 ч. на 31 юли.

На 31 юли в 10:00 ч. – Посрещане на мощите в Руския храм-подворие „Св. Николай” в София.

На 1 август светините ще отпътуват за гр. Враца, където ще останат до обедните часове на следващия ден. Предвижда се при преминаването на светините през Неврокопска епархия те да бъдат изложени за поклонение и от вярващите там, по програма утвърдена от Неврокопска митрополия.

Св. Пантелеймон бил от град Никомидия (днес Измит на азиатския бряг на Мраморно море, Турция). Според житието му той е бл първоначално езичник  и носел името Панталеон (от гръцки – Лъв във всичко), а когато се покръстил, приел името Пантелеймон (от гръцки – Всемилостив). Бил ученик на знаменития тогава лекар Евфросин и станал впоследствие придворен лекар на император Максимиан, който обаче заповядал да го съсекат, защото отказал да се поклони на езическите богове. Това станало през 305 г.
Още в първата българска държава почитта към св. Пантелеймон е била голяма. Това показват двата манастира, носещи неговото име в Манастирът „Св. Пантелеймон“ – Патлейна, край Велики Преслав и този в Охрид, където били създадени и медицински школи и лечебници.
В София на светеца са посветени едноименната църква в кв. Бояна, тази в кв. Княжево (София) . На няколко места в страната има храмове и параклиси в негова чест, както и манастирите: Присовският – край Велико Търново, Обидимският – недалеч от Добринище, и манастира край Смолян.

 

Следвай ме – Вяра

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles