11.8 C
София
четвъртък, април 25, 2024
spot_img

Доц. Атанас Кондурджиев: Без бира, за да се предпазите от подагра

„Ограничете червеното месо, карантиите, движете се повече, ако сте засегнати от заболяването, за да не се обостря”. Това предупреждава началникът на Клиниката по нефрология в Университетската болница „Св. Иван Рилски“ – София в интервю пред „Монитор“.

–  Каква е разликата между подаграта и хеперурикемията?

– Едното е състояние на повишено ниво на пикочната киселина, а другото е когато вече това води до възпалителен процес на ставите. Има спорове дали повишеното ниво на пикочна киселина само по себе си определя сърдечносъдовия риск или той е в следствие от подаграта като състояние. Ние имаме такова проучване, съвместно с Клиниката по ревматология, и може да се каже, че сме едни от първите, които са направили голямо проучване върху различните състояния на хиперурикемия и подагра. Разделихме болните с подагра на такива, които имат тофи по тялото и които нямат такива. Доказа, че подаграта с тофи е по-силен сърдечносъдов рисков фактор, отколкото подаграта без тофи, а самата болест подагра е по силен рисков фактор от асимптомната хиперурикемия.  Тофите приличат на туморни образувания по тялото, но всъщност са кристали пикочна киселина, които се струпват на определени места. Те са по-сериозен рисков фактор от самата хиперурикемия, защото са подобни на активни грануломи и създават по-силно провъзпалително състояние на организма.

– Колко хора в България са засегнати от тези състояния?

– За съжаление нямаме такава статистика, но мога да ви кажа впечатление от моята практика. Миналия месец преглеждах един пациент с подагра, който работи  в един изцяло мъжки  колектив от около 30 човека. Когато споделил с колегите симптомите си и това, че болен от подагра се оказало, че почти половината имат такива проблеми, като някои все още нямат подагра, а само по-високо ниво на пикочна киселина, т.е. хиперурикемия.

– Възможно ли е човек години наред да има хиперурикемия или подагра без да знае?

– Напълно възможно е. Подаграта в продължение на много години може да се развива безсимптомно и в някой провокиращ момент да се отключи подагрозен пристъп. Например прием на бира или диуретици. Пиенето на какъвто и да е алкохол може да предизвика пристъп, но най-силен е рискът при бирата, въпреки че се възприема от хората като слаб алкохол и понякога се консумира в големи количества.

Стресът също е много сериозен рисков фактор, който може да доведе до обостряне на състоянието.

Трябва много да се внимава и с диуретиците, които се предписват на хора с хипертония и сърдечна недостатъчност. В тези случаи референции, от типа на „това го предписаха на съседа“ могат да бъдат опасни. Тези медикаменти трябва да се употребяват само, ако са предписани от специалист. При възрастни пациенти с повече хронични заболявания определянето на терапевтичното поведение, понякога прилича на подреждането на сложен пъзел, като се внимава за нежелани ефекти.

Редовната употреба на болкоуспокояващи също може да провокира подагра. Това е на пръв поглед парадоксално, но те водят до увреждане на бъбреците и от там до покачване на пикочната киселина. Затова моето лично мнение е, че те трябва да се изписват с рецепта. Подведени от рекламите по телевизията, че някакво лекарство едва ли не има чудодейно действие, българите прекаляват с приема, а това не е безобидно.

– Преди малко акцентирахте върху мъжкия колектив. Значи ли това, че подаграта засяга основно мъжете?

– Да, така е. Проучвания в тази област показват, че съотношението между мъжете и жените е около 9:1, т.е. мъжкият пол е много по-засегнат. С покачването на средната възраст на населението все по-често се среща и при жени. Има разлика и във възрастта, в която се проявява болестта при двата пола. Още Хипократ е казал, че при мъжете подаграта настъпва още след първите им полови сношения, а при жените след като спре менструалния цикъл. Благодарение на женските полови хормони, дамите за дълъг период са предпазени, но след менопаузата вероятността болестта да се появи и при тях нараства.

– Какво трябва да знаят пациентите, които са с хиперурикемия или подагра?

– Те трябва така да си променят начина на живот, че да им е приятно да го живеят като се хранят умерено със съответните ограничения, с които се свиква. Трябва да се намали консумацията на червено месо, особено на вътрешности. Никакви, или поне много рядко, бира и алкохол. Много е важно движението. То е живот! Достатъчни са 3-4 километра ходене на ден. Не е нужно да се правят някакви екстремни физически усилия, фитнеси, специална екипировка. Добре е да се смъкнат килограми, ако има наднормено тегло, защото това рефлектира върху кръвното налягане. Тогава вече може да добавим някой медикамент, но в началото винаги опитваме по природен начин. Всъщност здравето е някаква хармония, която поставя човека в естествено състояние. В древността човек е изразходвал енергия, за да добие храна и от там енергия, така ние днес я получаваме наготово и не е необходимо да изразходваме енергия, но това е вредно за организма. Има и някаква дълбока житейска философия в това – не можеш да получаваш без да даваш. По някакъв природен закон полученото в повече ти вреди. Нека завършим така: ,,За да си здрав –умереност във всичко“.

Следвай ме – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles