10.2 C
София
четвъртък, април 25, 2024
spot_img

Доц. Дилян Николчев представя книгата си за митрополит Паисий

Събитието ще бъде на 7 юни във Враца

Наташа Войкина, Враца

Снимки: Личен архив

Доц. Дилян Николчев ще представи изследването си, издадено в книга за Врачанския митрополит Паисий (1930-1974)  във Враца. Това съобщиха от Средното общообразователно училище (СОУ) „Христо Ботев“, по чиято покана ще се случи това на 7 юни. Събитието ще се осъществи и с благословията на Негово Високопреосвещенство Григорий.

Доц. Николчев е специалист и преподавател по Църковно право в Богословския факултет на Софийския университет “Св.Климент Охридски”.

Врачанският митрополит Паисий е известен с яростното си противопоставяне на тоталитарната атеистична власт, умира на 86 години. Четиридесет и петата годишнина от блажената му кончина беше почетена на 16 май в митрополитската църква “Св.Николай” с отслужване на архиерейска  заупокойна  литургия и панихида на неговия гроб, който е в притвора на  храма.

В СОУ „Христо Ботев“ от години има профилирани паралелки с усилено изучаване на история, а преподаватеката Мая Антова е авторитетен преподавател, носител на много награди за напълно заслужения си труд през изминалите години.

Поканата, отправена от директора на елитното врачанско школо хаджи Виктор Кръстев не е случайна. Освен, че е удостояван с куп отличия, между които

“Директор на годината”, а през настоящата – на “ Учител на годината “, той е активен участник в църковния живот – дългогодишен храмов настоятел, член на Врачанския епархийски съвет, епархийски и патриаршески избирател, и делегат на бъдещ църковен събор. Хаджи Виктор Кръстев има принос за  изключително богатия библиотечен фонд в училището.

Срещата с доц. д-р Дилян Николчев е очаквана отдавна от историци, културни и църковни дейци, представители на местната власт, общественици и миряни.

Книгата бе издадена през 2018 година. Тя представлява преработена и допълнена дисертация на автора за придобиването на научната степен “Доктор на богословските науки”.

Доцент Николчев е роден в Плевен през 1961 година. Градът и областта са част от Врачанска епархия до 1998 година, когато Всеправославния събор в София препоръчва, а поместен я разделя на Плевенска и Врачанска.

Това е единият мотив на учения да посвети години изследователска дейност на архиерея, заемал митрополитската катедра преди дядо Калиник, както и на църковно-гражданската история през периода на неговото светителстване.

През месец август 2018-та се навършиха 130 години от рождението на “един от големите” според автора висши български клирици на миналия век. Тези 500 страници, които са част от националната и регионална история, са първото засега и обстойно проучване на няколко десетилетия, в които протичат събития от два исторически периода – монархическия и тоталитарния.

Книгата съдържа подбрани хронологически стотици единици от местни и национални архиви, изключително професионално обработени и исторически отлично  анализирани единици от местни и национални архиви. Тя започва с документални сведения за раждането, произхода и младостта на митрополит Паисий (със светското име Александър Райков Антов), роден през 1888 г. в Своге или село Искрец. Изследователите все още спорят за точното място.

Проследено е получаването на блестящото му  за времето  образование в Цариградската духовна семинария. Бъдещият ярък български клирик е бил личен дякон на екзарх Йосиф, бил му е препоръчан от неговия учител Стоян Георгиев- бъдещият екзарх Стефан. По-късно бъдещият митрополит Паисий завършва богословие в Православния факултет в Черниговиц ( Австро-Унгария), като защитава там и докторат, слуша лекции по философия в Мюнхен, а през 1916 г. защитава и втори докторат в Черниговиц.

Цялата църковна кариера на бележития духовник и обществен деец, съпротивлявал се яростно на тоталитарната власт и пипалата на ДС, е поднесена на читателя прецизно и интригуващо.

Трудът на доц. д-р Дилян Николчев е важна страница за бурните десетилетия от нашата местна и национална история.

За първи път се публикуват документи от неговия забележителен пастирски живот и съзидателната му дейност. Те са свързани с приноса  му за епархийски изряден живот, единението му с болките и радостите на епархиотите му, неговата отговорност за културния и духовен напредък на българското общество. Архиереят  е полагал  и усилия, доколкото е било възможно, клириците му да продиводействат на репресивния комунистически апарат. Бранел е и е защитавал свещеници и миряни от насилия, атеистични и агресивни действия, посегателства и разрушаване на църковни светини, и заграбване на имоти, принадлежащи на Българската православна църква. Трудът е продължение на друго оригинално научно изследване, излязло изпод перото на талантливия преподавател по Църковно право, Брачно църковно право и Устройство и управление на БПЦ в Богословския факултет в Софийския университет – “Екзарх Стефан под “грижите“ на Държавна сигурност” (С. 2015 г.).

Книгата е важен исторически и богословски труд на Университетско издателство “Св.Климент Охридски”.

Авторът на монографията е завършил, освен богословие, и право в Югозападния универснитет “Неофит Рилски” в Благоевград и е специализирал римско право в Софийския университет. Два мандата е бил ръководител на катедра, а в момента е председател на Общото събрание на Богословския факултет.

Освен двете споменати монографии, той е автор и на друга – “Брак, развод и последващ брак в Православната църква”, както и на над 120 статии и студии в български и чужди специализирани издания. За съжаление, авторът не разполага с голям брой от изданието. На посетилите беседата с любознателните ученици той може да предостави само 15 броя от ценния труд, който се надяваме да бъде преиздаден отново, и то скоро.

Следвай ме  – Вяра

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles