14.8 C
София
четвъртък, март 28, 2024
spot_img

Доц. Кунчев: Отпускаме мерките след 21-ви при понижаване на заболеваемостта

Либерализацията на мерките е възможна, макар и не на 100 процента. Това ще се случи при тенденция към понижаване на заболеваемостта.

Това подчерта главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в интервю за bTV.

Той разясни и стъпките при предстоящата масова имунизация на населението. Целта е над 60% ваксинирани, за да може да бъде спряно епидемичното протичане. До момента обаче официално одобрена ваксина няма, въпреки че вече пристигнаха фризери, в които ще бъдат съхранявани ваксините.

“От приетия Национален план за ваксиниране срещу COVID-19 е ясно, че сме се опитали да обобщим всички дейности в 5 фази. Te не е задължително да протичат една след друга”, обясни той.

Кунчев призна, че има своите съмнения в успеха ѝ, но държавата ще направи всичко по силите си да убеди хората, че това е единственият начин да победим коронавируса.

Той не скри, че една от най-трудните от логистична гледна точка ваксини е тази на „Пфайзер“ и „Бионтех“.

„Началото на ваксинирането, според мен, ще бъде в началото на 2021 г., тъй като, по последни данни, Европейската агенция по лекарствата ще даде на 29 декември оценката си по отношение на първата ваксина на „Пфайзер“ и „Бионтех“. На тази база Европейската комисия в рамките на 2 до 3 дни вероятно ще даде разрешително за ЕС. Това е началният момент за цяла Европа да започне реалната ваксинация и да разполага с всички необходими данни и документи, тъй като до момента ние нямаме одобрена ваксина за ползване от европейските страни и, съответно, нямаме така необходимите кратка характеристика на продукта и листовката за пациента“, каза още той.

„България ще получи пропорционален дял на базата на своето население, а това е 1,55 % от всички дози. По този начин ние ще осигурим на практика над 12 милиона дози, които при двудозовия режим на имунизация биха покрили цялото население. Дали това ще е необходимо, е трудно да се каже на този етап, най-вероятно не на 100%, тъй като такъв висок процент на обхващане е трудно постижим, а и той ще бъде разсрочен във времето“, обясни той.

Следвай ме – Общество

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles