10.2 C
София
четвъртък, април 25, 2024
spot_img

Доц. Чорбанов: COVID-19 не се предава от дете на дете

COVID-19 не се разпространява от дете на дете. Това съобщи ръководителят на департамент „Имунология“ в Института по микробиология на БАН доц. Андрей Чорбанов пред bTV.

„Ако имам малко дете, веднага бих го пуснал на детска градина. В любимата ми Швеция, където не спряха детските градини,  разпространение сред млаките на практика нямаше. Заразяването при тях идва от възрастните в семейната им среда“, подчерта той. Коронавирусът не се предава чрез дрехи, повърхности, седалки на градския транспорт и т.н. Той се предава чрез много интимен контакт в смейството.

Бързите тестове могат да се подвеждащи, подчерта имунологът. „Всички ние до един може да се позитивни за коронавируси, които сме срещали някога през живота си. Така че някакво ниско ниво на антитела могат да бъдат засечени. Огромният брой хора, които се срещат с вируса, но не боледуват, изобщо не изграждат антитела. Човек, които е в контакт с болни, той със сигурност има изграден имунитет, който не е на базата на антитела. Широкият кръг хора смятат, че антителата са нещото, което е имунитетът. Те са един, смея да кажа, не толкова голям сегмент от нашата защита. В много заболявания, най-вече вирусните, антителата изобщо пък не са защита. В най-добрият случай са маркер, че човек има някакво заболяване, но не са никаква протекция. Това че човек има антитела не значи, че е защитен, а това че няма антитела пък не значи че не е защитен“, обясни имунологът. Според доц. Чорбанов по-малко старчески домове  у нас и на Балканите са причините за по-ниската смъртност, спрямо Западна Европа, където има концентрирани големи групи от възрастни хора.

Следвай ме – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles