14.8 C
София
четвъртък, март 28, 2024
spot_img

Древните рисували в пещерите под опиати

Древните са рисували в пещерите под действието на опиати.  До този извод са стигнали британски учени от университета в Централен Ланкашър. Те смятат, че праисторическите хора са чертали и оцветявали образите на животни, хора  растителния свят по скалите на пещерите , предавайки своя халюциногенен опит, пише „Дейли мейл“.

Въпреки че се предполагаше за съществуването на подобна връзка, досега нямаше убедителни доказателства за нейното съществуване.

Екипът на Дейвид Робинсън се натъкнал на праисторически изображения на растението татул, направени на тавана на калифорнийска пещера. Той бил използван по време на ритуални обреди като халюциноген. Били открити и биологични образци с алкалоиди на татула (скополамин и атропин), които се

Рисунки от пещерата Лаас Гаал

използвали по време на обреди край скалните рисунки.

По мнението на специалистите самото изображение не е било направени под въздействието на растителните вещества, но е изразявало признателност на коренните жители на Калифорния към свещеното цвете.

Рисунки от пещерата Ласко

Откритието хвърля светлина върху живота на коренните американски общества и взаимоотношението им с по-късните праисторически времена чак до колониалния период.

Халюциногенните растения са служили не само за творческо вдъхновение за древните хора, но са заемали и централно място в обредите и формирането на първобитно-общинния строй.

Следвай ме – Общество

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles