18.9 C
София
събота, септември 28, 2024
spot_img

Дупнишката болница си търси доктор в затвора

Управителят й д-р Стефан Николов иска да върне на работа осъдения за убийство анестезиолог д-р Никола Карастоянов

Дупнишката болница си търси доктор от затвора. Управителят й д-р Стефан Николов иска да бъде върнат на работа осъденият за убийство анестезиолог д-р Никола Карастоянов. Причината, по думите му, е че лекарите с тази специалност са кът в цялата страна, не само в  градчето.

„При нас той беше на половин щат, но като го няма, не можем да вържем графика на дежурствата. Прибраха го да излежава присъдата в началото на месец май, осъден е на четири години. Затова обмислям вариант да се възползваме от възможността излежаващи присъда да могат да работят извън мястото за лишаване от свобода“, поясни шефът на общинското лечебно заведение. Той вече е провел разговори за тази възможност с управата на затвора в Бобов дол, където въпросният доктор излежава присъда за деяние, извършено преди десетина години.

Карастоянов влиза преди месец в затвора по присъда за убийство. Заедно с брат му и баща му са намушкали в миналото приятеля на неговата дъщеря Николай Радев по прякор Отвертката.

За да си го върне на работа, шефът на болницата Николов трябва да изпълни няколко задължителин условия. Първото от тях е най-лесното – да подпише договор със затвора. От тук нататък идват и истинските трудности. „ Мога да поискам не по-малко от двама души. На мен ми трябва анестезиологът, втори човек нито познавам, нито знам каква работа да му дам. Нямам места дори за санитари, всичко е заето. Освен това, сутрин трябва да ги взимам на работа с мой транспрот и в 17 ч., пак с мой транспорт, да ги връщам в затвора. Това означава една линейка да бъде жертвата. Към задълженията ми се прибавя на ден да им плащам общо по 140 лева и им осигуря охрана за моя сметка. При някакъв золум, аз ще нося наказателна отговорност“, кахъри се управителят д-р Стефан Николов. Безисходицата за кадри обаче го принуждава да действа и по-нататък. Предстои му среща с ръководството на затвора, за да уточни още подробности по договора, от който въпреки трудностите, все още не се е отказал. Ако д-р Никола Карастоянов бъде върнат на работа, всеки отработен ден ще му се брои за два зад решетките, с което намалява наказанието си. Остава обаче открит въпросът, как така на осъден за убийство доктор не са отнети правата да практикува професията. Това става по предложение на Етичната комисия на Българския лекарски съюз, каквото към момента очевидно няма.

Междувременно, началникът на затвора в Бобов дол старши комисар Крум Петров заяви пред БНТ, че за за да бъде взето решение лекарят да работи в болницата, се налага известно време да бъде наблюдавано поведението му.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles