5.8 C
София
вторник, март 19, 2024
spot_img

Дългият безимен пръст пазел от коронавируса

Мъжете с по-дълъг безименен пръст са изложени на по-нисък риск от смърт от болестта Ковид-19, причинена от новия коронавирус, пише в. „Дейли стар“.

Ново проучване показва, че едва доловимо физическо различие сред представителите на силния пол, свидетелстващо за хормоналния баланс в матката по време на бременността, е свързано с процентите на оцеляване от Ковид-19.

При мъжки зародиши, изложени на по-високи нива на тестостерон по време на вътреутробното развитие, се развиват по-дълги безименни пръсти. Сега се смята, че въпросният хормон помага на тялото в борбата срещу Ковид-19.

Неотдавнашно проучване, обхванало 200 000 души в 41 страни, установи, че процентите на смъртност сред мъжете са с една трета по-високи в страните, в които те имат по-къси безименни пръсти.

Професор Джон Манинг от университета на Суонзи, Великобритания, специалист по еволюционна биология и пионер в изследванията на връзката между дължината на пръстите и хормоните, казва, че проучването дава на Австралия, Нова Зеландия и страни в Източна Азия „биологично предимство“ в борбата срещу коронавируса.

Мъжете в тези страни имат по-дълги безименни пръсти, докато представителите на Англия и Уелс са с по-къси.

„Според теорията някой с повече пренатален тестостерон и с по-дълги безименни пръсти има по-високи нива на протеина ACE2. Тези концентрации са достатъчно високи, за да се противопоставят на вируса. Резултатите от проучването ни показват, че мъжете с по-дълги пръсти ще проявят и по-леки симптоми“.

Данните по света сочат, че Ковид-19 отнема живота на приблизително двойно повече мъже, отколкото жени в дадена възрастова група, като това е валидно за всяка засегната страна.

Учените се опитват да си изяснят причината, поради която вирусът е по-смъртоносен за мъжете, отколкото за жените. Едно от възможните обяснения е, че повече представители на силния пол са пушачи. Според други теории мъжете по-рядко мият ръцете си и не са толкова склонни като жените да търсят медицинска помощ.

Следай ме – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles