10.9 C
София
събота, април 20, 2024
spot_img

Държавата дава 10 000 лв. за работно място на инвалид

Крайният срок за заявки от работодателите е 13 август

Българо-германският център за професионално обучение в Смолян е обучил 1945 безработни

„На 13 август изтича срокът, до който работодатели могат да подават проекти за приспособяване на работни места за хора с увреждания. За всяко работно място те могат да получат до 10 000 лева. Това каза министърът на труда и социалната политика Бисер Петков по време на посещението си във филиалът на Българо-германския център за професионално обучение (БГЦПО) в Смолян. – Скоро ще стартира и програма за достъпна жилищна среда и лична мобилност. По нея ще могат да кандидатстват собственици на жилища с трайни увреждания и етажна собственост, в която има собственици с увреждания. Максималната стойност на един проект е до 100 000 лева“, допълни той.

Министър Петков заяви още, че от 2011 г. към момента центърът е обучил 1945 безработни. Най-голяма част от тях са изкарали курсове за готвач, козметик, маникюрист, планински водач, фризьор, текстообработване, което им дава шанс да се реализират на пазара на труда.

Българо-германският център за професионално обучение е държавно предприятие към Министерството на труда и социалната политика, което има клонове в Смолян, Пазарджик, Плевен, Стара Загора и Царево. За периода от 2011 г. до юни 2019 г. в петте поделения в различни професии са обучени общо 18 730 безработни.

Съобразно търсенето на пазара на труда в момента клонът в Смолян предлага приоритетно обучения от трета квалификационна степен като това за компютърна графика и дизайн. В момента филиалът провежда и курсове за планински водачи, маникюристи и козметици. Около 80% от завършилите ги след това намират добра реализация, каза министър Петков. Всички курсове са безплатни. Те са в рамките на Националния план за действие по заетостта и се финансират от бюджета на Министерството на труда и социалната политика.

В изказването си той подчерта, че в следващите месеци предстои да се приложи в пълнота Законът за личната помощ и да се осигурят лични асистенти на хората, които се включат в механизма „Лична помощ“.

По-рано през деня министър Петков се срещна с кмета на община Смолян Николай Мелемов, директорът на местната регионална дирекция „Социално подпомагане“ Петя Пампорова и директорът на териториалното поделение на Националния осигурителен институт Валентин Гаджев. По време на разговора беше обсъден процесът на подаване на заявления за индивидуална оценка на потребностите на хора с увреждания и включването им в механизма лична помощ. Акцент в разговора беше изпълнението на проектите от оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ и Националния план за действие за заетостта, както и развитието на социалните услуги в региона.

В Смолян министър Петков посети Център за настаняване от семеен тип за деца и Общностен център за предоставяне на интегрирани услуги за деца до 7 години, където разговаря с майки на деца с увреждания.

На сн.: В центъра се водят курсове за маникюристки

Следвай ме – Общество

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles