12.3 C
София
петък, март 29, 2024
spot_img

Държавата откупи вещи на княз Александър I Батенберг на търг

Българската държава откупи портретът и ценни предмети на княз Александър I Батенберг, обявени на търг във Виена, съобщи агенция „Фокус”. Това е станало чрез министъра на културата Боил Банов. „Следвай ме“ писа за началото на историята ТУК

Сред тях е и портрет на княза. „Беше страхотна емоция. Всички сме в голяма еуфория. Огромна благодарност към премиера Бойко Борисов и министър Горанов“, коментира след приключването на наддаването министър Боил Банов, на което той е присъствал лично. Министърът отбеляза, че на тях дължи и тактиката да не се оповестява участието на държавата в търга предварително. „Беше важно да придобием тези ценности за българската държавност, но беше важно това да се случи и на разумна цена“, обясни той.

Предметите са най-известният оригинален портрет на княза с царски инсигнии от художника Карл Дилиц. Портретът представя българския княз в цял ръст, с униформа и медали. Той е с позлатена резбована дървена рамка с корона, скиптър и императорска кълбо. Платното е с размери 157 х 100 см и е рисувано с маслени бои и се датира от 1881 г. Началната му цена е била между 12 000 и 15 000 евро. Другите предмети са три подноса, дарени от жителите на Русе, Ловеч и Берковица по повод началните години на неговото управление.През 2019 г. се навършват 140 години от избирането на Александър Батенберг от Великото Народно събрание за княз на България.

Следвай ме – Общество

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles