5.8 C
София
вторник, март 19, 2024
spot_img

Държавите да се запасят с лекарства при ядрена война (СПИСЪК)

Тази препоръка е отправена от Световната здравна организация , която актуализира списъка си за подобни ситуации

Световната здравна организация (СЗО) актуализира списъка си с лекарства, които трябва да имат на склад стпаните при евентуални „извънредни радиологични или ядрени ситуации“, съобщиха оттам. Част от тях са предназначени за предотвратяване или намаляване на вредното въздействие при излагане на радиация. Други пък са предназначени за прилагане при лъчева болест, която се развива в резултат на радиооблъчване. СЗО обновява своя списък за пръв път от 2007 година, кат сега са включени доста нови лекарствени продукти.

„От доста голямо значение е правителствата на страните да са готови да защитят здравето на населението и да реагират незабавно при извънредни ситуации. Това включва наличието на готови запаси от животоспасяващи лекарства, които ще намалят рисковете и ще лекуват наранявания от радиация“, казва д-р Мария Нейра, изпълняваща длъжността помощник генерален директор на СЗО.

По преценка на организацията в резерва трябва да има:

=  стабилен йод за намаляване на излагането на щитовидната жлеза на радиоактивен йод;

= хелатиращи агенти – те пречат на тежките метали да се натрупат в организма;

= цитокини – използват се за смекчаване на увреждането на костния мозък;

= лекарства за лечение на повръщане, диария и инфекции.

СЗО съветва и как да се съхраняват препоръчаните медикаменти.

Излагането на радиация може да увреди ДНК и да причини сърдечно-съдови заболявания или рак. Излагането на високи нива може да доведе до остър радиационен синдром, причиняващ повръщане и гадене и потенциално водещ до смърт.

Много държави все още нямат основните елементи на готовност за радиационни аварии, твърдят от СЗО.

Обновеният списък и докладът на Световната здравна организация може да бъде свален от ТУК.

Експертите правят сравнение и на запасите от медикаменти на Канада, Германия, Франция, Обединеното кралство, Япония, Русия и САЩ. Става ясно, че складирането единствено на йодни таблетки е недостатъчно. Именно това обаче е политиката на Канада и Великобритания. Единствено САЩ имат по-голям инвентар от медикаменти за третиране на радиация.

В доклада рискът от ядрена война е споменат само веднъж. Въпреки това той се появява на фона на най-голямата геополитическа конфронтация от началото на XXI век.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles