12.8 C
София
четвъртък, март 28, 2024
spot_img

Държат ни най-малко в болниците спрямо останалите пациенти в ЕС

Все по-малко хора в България се ваксинират въпреки задължителния имунизационен календар, показват данни от Доклада на Европейската комисия за здравните системи в Евросъюза

Българските пациенти престояват на лечение в болниците два пъти по-кратко, но процентът на приетите в лечебни заведения е двойно по-голям в сравнение с тези в другите страни в Европейския съюз. Средно хората в България се хоспитализират за пет дни. Това показват данните на Доклада на Европейската комисия за здравните системи в Европейския съюз в частта за България. Те бяха цитирани от Ане Шпрангер, научен сътрудник към Факултета по мениджмънт на здравеопазването в Техническия университет в Берлин.

Същевременно, разходите за лекарства в България са необичайно високи – 43 % от публичните средства. По думите на Шпрангер те трябва да бъдат намалени, като се отделят повече средства за дългосрочна грижа за пациентите, но не в болнични условия. От публичните средства 34 на сто се разходват за болнично лечение.

„Доплащането от страна на пациентите е на едно от най-високите нива в ЕС, като само 52 на сто от средствата са публични, добави Шпрангер. Разходите за здравеопазване в България на глава от населението – 1300 евро, са най-ниските в страните от съюза“, каза още тя.

Продължителността на живот в страната ни е най-ниска сред европейските държави, като до преди две години показателите ни са били еднакви с румънските. Румъния вече е с по-добри показатели за продължителност на живота.

„Смъртността от сърдечно-съдови заболявания и от исхемична болест на сърцето е висока, така е и в останалите държави, но там се отчита намаляване“, каза още Шпрангер.

В България все по-малко хора се обхващат с ваксини, особено срещу морбили, въпреки националния имунизационен календар, който има задърата задължителен характер. Много голям дял от населението не е здравноосигурен – близо 10 на сто, като една четвърт от неосигурените не плащат, защото не вярват в системата. Друга група, основно от ромски произход, дори няма документи за самоличност, добави тя. Близо 10-14 на сто от населението ни няма добър достъп до медицинска грижа.

Има доста голяма гъстота на лекари, особено в сравнение с Германия, но те не са разпределени равномерни, показват още данните от доклада. Едва 15 на сто от медиците са общопрактикуващи лекари. Много малък е броят и на медицинските сестри.

„Отчита се увеличаване на разходите за промоция на здравето, но ефектът не е очакваният“ отбеляза Шпрангер. По думите й трябва да се обърне внимание на предотвратимата смъртност и на подобряване на амбулаторната грижа.

Експертът препоръчва реформа и по-строг лицензионен режим на лечебните заведения.

Следвай ме – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles