15.1 C
София
четвъртък, март 28, 2024
spot_img

Дъщерята на Светлин Русев с уникален сборник от икони

От: Наташа Войкина

Дъщерята на Светлин Русев – Ралица Русева, представи свой сборник от икони в Регионалния исторически музей – Враца.

Събитието бе съпътствано от Великденска изложба на иконописци от Северозапада.  По оценките на специалисти трудът й е уникален, книгата е озаглавена „Хилядолетие на българската икона” (IX- XIX в.). Тя е изкуствовед и завеждащ Музея за християнско изкуство при Криптата на Храм-паметника „Св. Александър Невски”.

 Двамата с Методий Петриков, шеф на издателство „Методиеви книги”, са селекционирали поместените в изданието творби. В представителния том има фотоси на 106 икони, като 90 от тях са от фонда на Криптата.  Събитието бе съпътствано от изложба на икони от Северозапада, предимно на съвременни майстори и беше организирано съвместно с книжарница “Нова галерия”.

Врачанският митрополит Григорий, ученици от историческата паралелка от девети клас на СОУ “Христо Ботев” с преподавателката Мая Антова и директора Виктор Кръстев, автори на изкусните произведения и  ценители на изкуството бяха сред гостите, уважили  вечерта. Сред тях бяха и монахини от Клисурския манастир, чиито творби бяха показани сред тези на Емилия Върбанова, Силвия Равнополска, Надежда  Гетова, Ивайло Филипов, Петя Василева, Мирослав Стефанов, изографисал храма “ Св.Троица” в село Згориград, ателие “Артикус” и други. Митрополит Григорий благослови изложбата и произнесе слово за значението на иконата, като пожела на всички да посрещнат Възкресение Христово с надежда и истинска вяра.

Собственикът на “Нова Галерия” Емил Дойнов изрази радостта си, че в книжарницата му вече е налично луксозното ценно издание. Изложбата  в Регионалния исторически музей – Враца ще може да бъде видяна до началото на месец май.

Фото: Авторката

Следвай ме – Култура

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles