19 C
София
неделя, септември 8, 2024
spot_img

Дядо Сионий отбеляза 33 години от своето пострижение

Спомоществувателката на храмове и манастири в България г-жа Татяна Попова посрещна своя рожден ден в Бачковската обител

Велечкият епископ Сионий отбеляза 33 от своето пострижение в монашество. Това стана на 5 юни в Бачковският манастир, на който той е игумен. Десетки изпълниха обновения храм на обителта „Вси светий“ от рано сутринта в очакваме на Светата Литургия. За да го поздрави и служи с него пристигна и Западно и Средноевропейският митрополит Негово Високопреосвещенство Антоний.

Гост, но и човек със свой личен празник в същия ден, бе и г-жа Татяна Попова – спомоществувател на Светата ни Църква. Тя посрещна своя рожден ден в Бачковсикя манастир, на който, както и на Троянския, нееднократен дарител. С нейната ктиторска подкрепа бе обновен храмът „Вси светии“.

На двойното тържество и Светата Литургия присъства още архонт Борис Гюров и неговата съпруга.

Негово високопреосвещенство митрополит Антоний поздрави дядо Сионий с 33-та годишнина от неговото служение на Бога и Православната Църква. В затрогваща реч той му благодари полезните трудове за Църквата и вярата и му пожела да бъде все така успешен в благоустройството на Бачковския и Троянски манастири, както и за духовното обгрижване на вярващите и поклонниците. Велечкият епископ започна и още едно благоугодно и необходимо дело в полза на ближните – създаване на дом за възрастни хора в Бачковската обител.

От името на Светия Синод митрополит Антоний му поднесе в дар владишки посох с пожеланието той да му служи като бранител на христовия народ от попълзновенията на нечестивия. Негово високопреосвещенство поздрави също Г-жа Татяна Попова за рождения й ден и й благодари сърдечно за щедрото спомоществователство на двете свети обители – Бачковската и Троянската. Дядо Антоний й пожела здраве  благое поспешение под небесната закрила на майката Христова Пресвета Богородица.

На свой ред Негово преосвещенство епископ Сионий благодари за затрогващите слова и поздравления. Той пожела на митрополит Антоний успехи в служението и грижата за нашите сънародници вярващи в диоцеза на Западно и Средно европейската епархия на БПЦ. Велечкият епископ му поднесе две икони на светите архангели Михаил и Гавриил, които са дарение за благоукрасата на новостроящата се българска православна църква в Лондон.

Преосвещеният епископ поздрави г-жа Татяна Попова и й благодари за щедрата и всякога навреме оказвана подкрепа. От името на братството на обителта, поздравление отправи йеродякон Евтиний, който благодари за духовното наставничество и му пожела все така да остане чист по сърце в служението и печеленето на души за Църквата ни.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles