26.3 C
София
вторник, април 16, 2024
spot_img

Д-р Валентина Решкова, ревматолог: Остеопорозата не е само женска болест

Тя не щади и мъжете, от нея страдат и деца“, казва водекият специалист от Клиниката по ревматология в Университетската болница „Св. Иван Рилски“

– Д-р Решкова, представлява заболяването остеопороза и каква е честотата й?

– Остеопорозата се определя като „тихата“ епидемия на века. Тя е хронично-прогресиращо метаболитно костно заболяване и протича с намаляване на костната плътност и нарушаване на вътрешната структура на костта, което предразполага към счупвания/фрактури.

По статистика в международната литература около 200 милиона болни в световен мащаб са засегнати от болестта, като 80% от тях са жени и 20% мъже над 50-годишна възраст. В България 400 000 българки са с остеопороза, а още 400 000 имат граничното състояние на намалена костна плътност (остеопения).

Приблизително 6 милиона фрактури в света годишно се дължат на остеопороза. В световен мащаб една на всеки три жени и един на всеки пет мъже над 50-годишна възраст ще имат остеопоротични фрактури. Предполага се, че 40 % от тези жени и 15-30 % от мъжете ще пострадат от една или повече фрактури през оставащия им живот.

Тези факти предполагат високата социална значимост и разходи за възстановяване на болните, подложени на остеопоротични фрактури, излизането им от работата и социалната среда, активното участие на близки и медицински персонал за възстановяване на пострадалите от остеопорозата.

– Какви са рисковите фактори за развитие на остеопорозата? В коя възраст се развива остеопорозата?

– Рисковите фактори за появата на остеопороза са полът – среща се много по-често при жените, възрастта – над 50 години, фамилната обремененост, ранната менопауза, наличие на една установена фрактура, тютюнопушене, злоупотребата с алкохол и кафе, грацилна костна структура. Хората от европеидната и азиатската раса са изложени на по-голям риск от развитие на остеопороза. Африканската раса е с намален риск от фрактури от остеопороза, но те имат по-висок риск от смърт, вследствие на остеопоротичните фрактури.

Най-честата форма на остеопороза е първична при 95% от болните (постменопаузална, старческа, идиопатична при млади хора).

Посменопаузалната остеопороза се проявява в резултат на бързото намаляване на естрогените при менопаузата. Характеризира се с по-бърза костна загуба през първите 3 години от менопаузата. Чести са фрактурите на китката и прешлените.

Старческата (сенилната остеопороза) възниква при жените и мъжете на възраст над 70 години. Тази форма на остеопорозата е свързана с промени, свързани със стареенето. За развитието й значение имат намаленият прием на калций и витамин Д, намалената им абсорбция в червата. Характерни са фрактурите на бедрената кост, прешлени, китка.

След настъпване на менопаузата 1/3 от жените развиват клинично значима остеопороза, а след 70 години честотата на заболяването при двата пола се изравнява.

Ювенилната остеопороза е тази, която се среща при деца и млади хора от двата пола. Възрастта на поява обикновено е 8-14 години. Отличителен белег на младежката остеопороза е рязка болка в костите и / или фрактура след травма. Необходимо е да се изключи друга причина за остеопороза.

Вторичната остеопороза се дължи на друго основно заболяване (ендокринно, малабсорбционен синдром, други ревматични болести – ревматоиден артрит, СЛЕ и т.н.), обездвижване, медикаментозно индуцирана (продължително приложение на кортикостероиди, хепарин, антиконвулсанти, тютюнопушене и употреба на алкохол)

– С какви клинични прояви протича остеопорозата?

– Остеопорозата протича безсимптомно, докато не се появи счупване/фрактура. Намаляването на костната плътност може да доведе до фрактура, причиняваща внезапна и остра болка. Пациентите с такива фрактури най-често съобщават за минимална травма, причинила счупването или изобщо липсва травма. Острата болка продължава, около месец, след което се превръща в хронична.

Намаляването на костната маса на прешлените може да доведе до смачкването им (компресионни фрактури). Обикновено болката започва внезапно, остава в определена област на гърба и се влошава, когато човек стои или ходи. Засегнатата част от гръбначния стълб често е спонтанно чувствителна. Гръбначният стълб се изкривява и деформира в резултат на спонтанните фрактури, което води до мускулна скованост и болезненост. Това е свързано с намаляване на ръста.

Една от най-сериозните фрактури е на бедрената кост. Изисква скъпо лечение и продължителни грижи. Тези фрактури крият и риск от животозастрашаващи усложнения – пневмонии, дълбоки венозни тромбози, белодробен тромбемболизъм.

– Какви са методите за поставяне на диагноза?

– Съвременните методи за изследване на костна плътност са двойно енергийната рентгенова абсорбциометрия (DEXA) и количествена компютърна томография. Необходимо е да се направят рентгенографии на торакални прешлени във фас и профил, за да се установи наличието на фрактура на прешлените.

Двойно енергийната рентгенова абсорбциометрия (Dual-energy X-ray absorptiometry, DEXA) е най-точният метод за измерване на костна плътност. При този метод се измерва костната плътност на гръбначния стълб и тазобедрената става. При изследвания с двойноенергийна рентгенова абсорбциометрия се използват два рентгенови лъча. Има стандартизирана мярка за остеопения и остеопороза, което се отчита на остеодензитометрията. Изследването на костната плътност с двойно енергийната рентгенова абсорбциометрия се препоръчва да се прилага профилактично, след менопауза, защото намаляването на костната плътност протича безсимптомно.

Количествена компютърна томография (Quantitative computed tomography, QCT) е разновидност на компютърната томография Представя костта в триизмерно изображение. Този вид изследване е скъпо, използват се по-високи дози на радиация и е с по-малка точност от DEXA.

– Какъв хранителен режим трябва да се спазва при наличието на остеопорозата?

– Важни са профилактичните мерки на остеопорозата. Те включват правилен хранителен режим, физически упражнения и въздържание от тютюнопушене, прием на алкохол и повече от 3 броя кафета дневно. Препоръчва се приемане на здравословна балансирана храна. Тя включва разнообразие от храни, съдържащи белтъци и достатъчен прием на калций, витамин Д, калий, фосфор, витамин К. Хранителният режим е важен за изграждане и поддържане на нормална костна маса. Оптималният хранителен режим за предотвратяване на остеопорозата включва прием на адекватно количество протеини, зеленчуци, плодове, калций и витамин D. Плодовете и зеленчуците са богати на калий, магнезий, цинк и витамин К.

Препоръчва се прием на калций за жени 1000 мг на ден – това включва калция от храните, напитките и хранителни добавки. Хранителни източници на калций са мляко и млечни продукти – извара, кисело мляко, сирене, зелени зеленчуци, сушени плодове, соеви продукти и обогатени с калций зърнени храни.

Витамин D е важен за абсорбцията на калция от храната и намаляването на загубата му с урината. При недостатъчен внос на витамин D усвояването на калций не е ефективно, за да се задоволят нуждите на организма. Витамин D се синтезира в кожата от слънчева светлина. Допълнително е необходима компенсация с храната.

Препоръчва се мъжете над 70 години и жените в менопауза да приемат 1500 UI (международни единици) витамин D всеки ден. Тази доза намалява загубата на костно вещество и честотата на фрактурите. Други добри източници на витамин D са мазните риби, като сьомга, херинга, шаран, бяла риба, риба тон, скариди, яйца, гъби, черен дроб.

Поддържането на добра физическа активност може да намали риска от фрактури чрез подобряване на костната маса при жени преди менопауза и помага за поддържане на костната плътност при жени след менопаузата. Физическите упражнения могат да намалят риска от падане поради мускулна слабост. Натоварващите физически упражнения помагат за положителен баланс на костната плътност, така че се намалява възможността от падания. Препоръчват се упражнения в продължение на 30 минути три пъти седмично.

Употребата на прекомерно количество алкохол (повече от 50 мл дневно) може да увеличи риска от счупване при падане, лошо хранене.

Паданията значително увеличават риска от остеопоротични фрактури при възрастните хора. Предлага се предприемане на мерки за предотвратяване на паданията при възрастните хора

Продължително лечение с и / или високи дози на някои лекарства могат да увеличат костната загуба. Използването на тези медикаменти трябва да се проследява от лекуващия лекар Тези лекарства са глюкокортикостероиди (преднизолон, метилпреднизолон, преднизон), антикоагуланти (хепарин), антиепилептични следства (фенитоин, карбамазепин, примидон, фенобарбитал и валпроат)

– Какви медикаменти се използват за лечение на остеопорозата?

– Лечението се извършва с медикаменти, които предотвратяват костната загуба – естрогени, калцитонин, бифосфонати, тиазидни диуретици, калций, витамин Д и медикаменти, които стимулират костното изграждане.

– Има ли начин една жена да се предпази от развитието на това заболяване – с хранителен или двигателен режим?

– Препоръчва се здравословно хранене и прием на описаните витамини и минерали, чрез което ще се достигне добра пикова костна маса по време на растежа и развитие. Прилагането на оптимална физическа активност ще помогне за поддържане на костно-мускулната система. Това ще доведе до по-бавна костна загуба и развитие на остеопороза в по-късен етап от живота.

Следвай ме – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles