17 C
София
сряда, април 17, 2024
spot_img

Д-р Димитър Георгиев: Навре­мената артроскопия спасява увредената става

Д-р Димитър Георгиев е завършил Медицинския университет в Пловдив през 1996г. През 2007г. придобива специалност „Ортопедия и травматология“. Специализира артроскопска диагностика и лечение на колянна и раменна стави в България и Австрия. Специализира също ехографска диагностика на заболявания на опорно-двигателния апарат. Практикува в клиника „Медикус Алфа“- Пловдив.

До 90% от лечебно-възстановителните артроскопски операции на коляно са успешни, сочат клиничните данни от международни изследвания.

Артроскопията е съвременен миниинвазивен метод за диагностика и лечение на травматични и хронични ставни заболявания. Най-честите травми са скъсване на менискус и кръстна връзка в коляното, нараняване на хрущял, скъсване на мускули в раменната става. Възникват при активно спортуващи хора, но могат да бъдат причинени и от обичайна активност във всекидневието.

Артроскопията се налага и като водещ метод за успешно лечение и на хронични заболявания, както и на възрастово обусловени ставни заболявания, а извършена навреме може да предотврати тежки усложнения и последваща необходимост от ендопротезиране.

„В периода, когато заболяването все още не е напреднало до степен да се налага имплантиране на изкуствена става, ефектът е много добър. При 80 – 90% от пациентите болките изчезват и симптомите им се редуцират за няколко години напред“, обяснява д-р Димитър Георгиев, ортопед в клиника „Медикус Алфа“ – Пловдив. „Навреме означава още в началото на оплакванията – ако до 3-4 месеца след началото на консервативното лечение с медикаменти и физиотерапия няма подобрение, артроскопията е следващата стъпка. Хората най-често чакат години, но тогава вече е много късно и процесът е необратим. Качеството на живот много се влошава и се стига до поставяне на изкуствена става.“

Екипът на „Медикус Алфа“ регулярно работи в тази сфера вече 10 години. Към момента има извършени над 1500 артроскопски операции, основно на колянна и по-малко на раменна става. Процедурата се извършва по договор с НЗОК, като пациентът заплаща само индивидуалния хирургичен набор, който не се поема от осигурителя.

Артроскопското лечение в клиника „Медикус Алфа“ винаги се предхожда от ехографска диагностика с най-висока резолюция. Операцията може да се извърши с локално, спинално и общо обезболяване и е напълно безопасно за пациента, а рискът от нежелани ефекти е сведен до минимум. В същото време има незаменим диагностичен и лечебен ефект. Нерядко при артроскопска диагностика се коригира или опровергава диагноза от рентген, скенер и ядреномагнитен резонанс. Следоперативното възстановяване е много бързо, още на следващия ден пациентът може да се движи. Болничният престой е 2-3 пъти по-кратък, отколкото при отворена операция, а пълно възстановяване се постига три до шест пъти по-бързо.

Според д-р Димитър Георгиев, артроскопската хирургия е ортопедичното лечение на бъдещето. „През последните няколко години тя измести напълно отворената хирургия на колянна става, все по-често се прилага и при травми и заболявания на раменната става. Практиката и най-новите клинични проучвания показват, че тази тенденция се развива вече и в лечението на тазобедрена и глезенна става, и ставите на гръбначния стълб.“

 

Следвай ме – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles