-0.2 C
София
петък, април 19, 2024
spot_img

Д-р Камен Данов: Лечението на кучешката тения не е само оперативно

България е със сравнително висока честота на заразяване, казва завеждащият Гастроентеорологичното отделение в „Пирогов”

България все още е една от държавите със сравнително висока честота на кучешката тения. През 2011 г. страната ни е на първо място по заразени в Европейския съюз. Шест паразита се срещат по света. Echinococcus granulosus и multilocularis са представени у нас. Вторият е значително по-опасен, но се среща много по-рядко. При заразяването човекът се явява междинен гостоприемник, което означава, че човек поглъща яйца, които отделят с изпражненията си заразени кучета или други хищници. Отделените изпражнения често се разпрашават и могат да бъдат погълнати случайно. След поглъщането на яйцата на паразита следва сформиране на ендокиста, която има герминативна мембрана и кутикуларна капсула, а организмът сформира около нея фиброзна мембрана (перикиста). Първоначално кистите са живи- фертилни. Локализирани са в черния дроб и белия дроб. Кистите постепенно стареят и умират. Появяват се калцификати, съдържимото им се сгъстява, изпълват се с детритна материя. Установените ехинококви кисти подлежат на лечение с лекарствен препарат. Приемът на препарата убива кистата, но тя остава в органа, който е поразен. Може да има симптоми, които се дължат на притискане на органа, на съдове в него или жлъчни пътища в черния дроб. При повечето пациенти обаче, може да има много дълъг период от време, в който на нямат никакви оплаквания и паразитозата остава скрита.

Пункция на киста от кучешка тения

Най-популярният подход за лечение на ехинококозата е оперативното лечение. Кистата се отстранява като се извършва лаваж с концентриран солеви разтвор, който убива кучешката тения. Оперативното лечение има повече неблагоприятно влияние върху организма и по-дълъг период на възтановяване. По тази причина в световен мащаб с навлизането на ултразвуковата апаратура от висок клас навлиза и пункционното лечение на ехинококовите кисти, когато те са разположени в черния дроб.

Основният метод за диагностициране на кучешката тения в черния дроб е ултразвуковото изследване с висок клас апаратура. Световната здравна организация предлага класификация на ехинококовите кисти като ги разделя на пет типа и подтипа. Другата класификация, която се използва е тази на Гарби и сътрудници, която също разделя кистите на пет типа. Първите три типа могат да се пунктират под ултразвуков контрол и да бъдат лекувани без оперативна намеса. В кистата се въвежда игла и течността се отстранява. След това се изпълва с абсолютен алкохол, който има изразен сколециден ефект (убива яйцата на тенията). След изчакване на 5 до 8 минути отново се реаспирира и кучешката тения е напълно отстранена. Методът се нарича ПАИР от първите букви на действията, които се предприемат за отстраняване на тенията: пункция, аспирация, инжекция и реаспирация. Целият процес се наблюдава в реално време чрез ултразвук от оператора. Вижда се въвеждането на алкохола, отлепването и убиването на герминативната мембрана и аспирацията на кистата. Извършва се под пълна упойка.

Кистата е напълно отстранена

ПАИР е изключително бърз и ефективен метод за борба с ехинококозата. Пациентите се възстановяват практически веднага след манипулацията. Необходимо е само еднодневно наблюдение след анестезията и пациентът е свободе да се прибере у дома си. Кистите от т.нар. IV тип по Гарби представялават по-голям интерес. При тях може да се наложи неколкократно пунктиране до пълното им отстраняване, поради факта, че те са съставени от няколко кухини. Неколкократното пунктиране може да се осъществи в рамките на същата манипулация при по-продължителна анестезия.

Екипът на Отделението по гастроентерология на УМБАЛСМ „Пирогов“ има богат опит с неоперативното отстраняване на ехинококови кисти в черния дроб на заразени пациенти. Лекарите от отделението представиха своя опит при пункционно лечение на ехинококови кисти включително и при IV тип по Гарби или CE3b по СЗО на изминалия конгрес по ултразвук в медицината през 2018 година. Въз основа на своя опит в лечението на ехинококови кисти преценени като IV тип по Гарби в болница „Пирогов“ отчитаме 74,1% успех при еднократен ПАИР, 11,1% са наложили повторна пункция и 7,4% неколкократна пункция. Едва при 7,4% се е наложило оперативно лечение или 92,6% успеваемост. Въз основа на този опит се предлага и преразглеждане на критериите за провеждане на ПАИР или допълване на класификацията на СЗО като следва да има СЕ3с, СЕ2в или СЕ4а стадии. Това предложение осигурява шанс на повече пациенти за отстраняване на кучешка тения в черния дроб без предприемане на оперативна намеса.

В нашата страна методът е въведен от проф. Никола Григоров, който е безпорен пионер в областта на ултразвука и интервенционалните процедури под УЗД контрол в България. Професорът в момента е част от екипа на Отделението по гастроентерология на УМБАЛСМ „Пирогов“.

Следвай ме – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles