12.8 C
София
четвъртък, септември 19, 2024
spot_img

Един се е измъкнал по чудо от ада в Елин Пелин

Взривовете в складовете продължават и сега, към момента жертвите са четири, един е обгорял, но все пак е разпознат

Един се е измъкнал като по чудо от адът в Елин Пелин. Взривове в складовете за пиротеника продължават и до момента, макар и не толкова интензивни, както първоначалните. Четири са жертвите.

Тази сутрин министърът на вътрешните работи Калин Стоянов съобщи, че при оглед със специализирана техника, автомобил тип „котка“ и костюми експерти са успели да влязат във взривените складове, за да направят оглед. Намерено е едно обгоряло тяло на човек, който е бил на входа на един от складовете.

Единственото положително е, че най-големият склад, в който се съхранява пиротехника и специализирани изделия с еквивалент от поне 2 тона тротил, не е засегнат от пожара, а пожарникарите го обливат денонощно, за да го охлаждат и предпазят от взривове.

Към 9.00 часа сутринта екип от следователи, полицаи и прокурори влезе в склада, за да направи нов оглед, а към 10.30 от прокуратурата разпространиха съобщение, че е намерено и тялото на втори човек, също силно обгоряло.

Шестима души със сигурност са били в складовете, когато е станал инцидента – това са вече починалите доц. Шишков и дъщеря му Кристина, двама души, чиито тела бяха намерени обгорели, охранителят, и още едно момче, което министър Стоянов определи като „изключителен късметлия“.

„Момчето каза, че първоначално е влязъл в един микробус, за да се скрие. Колата се е запалила впоследствие, а момчето е избягало под оградата. После спира случаен автомобил, който го закарва до гарата, откъдето се обажда на майка си. Тя идва да го вземе, той се прибира вкъщи, и малко безотговорно сяда и просто си пуска телевизора. А ние през това време се опитваме да разберем кой е бил по това време в склада. Родителите на момчето са могли да проявят отговорност и да ни потърсят, а момчето трябваше да остане тук и да съдейства на властите“, обясни министър Стоянов.

От МВР разбрали за момчето чрез множество беседи с хората на място, изпратили и патрулка да го доведе. Момчето не е служител на фирмата. Тепърва ще се установява какво е правило това момче в склада след работно време, предстои много дълго разследване, каза още Стоянов.

Според свидетелските показания на момчето инцидентът е тръгнал от взрив, а после вече е тръгнал пожара и дима. Взривът се е чул от офиса на фирмата, където са работили експертите, за да изнесат техника за тържество, а не от складовете.

Охраната, доц. Шишков и дъщеря му, момчето, което се спаси, и още двама човека – това са били хората вътре, общо шест човека.

Едното тяло със сигурност е на мъж, разпознато е от съдебни медици, съобщи на брифинг окръжният прокурор на София Наталия Николова. „Работим по всички възможни версии – от човешка небрежност, до повреда на някое от изделията, техническа неизправност, работим и по версия за случайно деяние, както и ще проверим версията за умишлено причинено деяние. След огромен брой експертизи ще можем да бъдем по-конкретни във версията. Изискана е цялата документация на склада, която ще бъде предоставена на разследването. Разпитани са около 8 свидетеля, сред които и охранителя, и другото момче, което се е спасило от пожара“, каза още прокурорът. И уточни, че аутопсиите на обгорените тела ще бъдат извършени в „Александровска“ болница, а на другите двама вече са извършени в „Пирогов“.

Очаква се огледът на взривените складове да отнеме поне седмица. „Целта беше да се установят труповете, които бяха намерени от нас. Те тепърва трябва да се идентифицират. Отделно се работи с тежка техника, която да направи просеки през слънчогледовите насаждения, чрез които ще има възможност пожарните автомобили да се приближат и да поливат другия склад от по-близко разстояние“, обясни министър Стоянов.

За момента движението по пътя от Гара Елин Пелин до Елин Пелин е затворено.

Искам да успокоя гражданите на околните населени места, че няма опасност от взривове. Отделно, от първия ден се замерва качеството на въздуха, за момента няма никакви повишения на които и да било стойности“ каза още министърът. И изказа съболезнования на семействата на загиналите. Утре, на 29 юли, предстоят разпити в Националното следствие.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles