8.3 C
София
четвъртък, април 25, 2024
spot_img

Еко дрон доставя пратки до 5 кг безпилотно за по-малко от час

Иновативната разработката е на младия инженер Момчил Георгиев от Института за космически изследвания и технологии към БАН, има куп преимущества

Получавате колет до 5 кг с дрон, не висите на опашка в пощата, не плащате такси, не се безпокоите, че някой е взел нещо от любимото ви сладко, производство на баба.

Това не е картина от далечното бъдеще, а възможност от съвсем близкото.

Инженер Момчил Георгиев от БАН конструира собствена разработка еко дронове за оптимизация на безпилотни доставки на пратки.  Благодарение на разработките му, товар с тегло до 5 кг би могъл наистина да бъде доставен безпилотно от София до Пловдив за по-малко от час. Подобрението на машините се корени в броя витла. Класическата схема на дроновете включва четири витла, а разработваните в академията дронове са проектирани да функционират с три. Това позволява на иновативните безпилотни летателни апарати да пренасят в пъти по-тежки товари.

Основната цел на разработките в момента е технологията да се имплементира в логистичната индустрия. Освен многократно съкратеното време за доставка, алтернативата за използване на дронове като доставчици е изключително зелено решение за намаляване на вредните емисии, придружаващи конвенционалните методи за трансфер на пратки. Дроновете се придвижват чрез електрически заряд и не замърсяват околната среда. До момента разработените дронове, тип коптери с три витла, намират приложение в картографирането, агроиндустрията, инспектирането и заснемане на архитектурни обекти и охранителна дейност на мащабни терени.

По думи на талантливия инж. Георгиев кариерният му път в сферата на разработването и оптимизацията на летателни апарати е започнал като хоби, но необятният свят на науката е мотивирал превръщането на това начинание в професия. Постъпва в БАН, когато академията има нужда от пилот на безпилотни дронове. Богатият му опит с различни летателни апарати го прави изключително ценен за Академията и съвместно осъществяват различни мисии и проекти. Ученият определя свободата да твори и изследва възможностите на летателните устройства като най-големия си успех до момента. Според него науката в България дава шанс на младите таланти да изследват безкрайни възможности и да постигат целите си, единственото необходимо е мотивация за успех. Сполучливите разработки на института доказват, че всичко в науката е възможно.

Българската академия на науките е водещият научен център на България. В академията се извършват научни и научно-приложни изследвания в девет направления, покриващи всички области на човешкото познание. 42 научни института и 8 специализирани звена, всяко от които е самостоятелно юридическо лице, изграждат изследователската инфраструктура на БАН.

В момента в академията работят около 3000 учени, което представлява около 15% от кадрите, заети с наука в България. БАН дава около половината от научната продукция в страната видима в световните бази от данни.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles