12.3 C
София
петък, март 29, 2024
spot_img

Елда (гречка) със зеленчуци

 

Елдата, на руски „гречка”, е широко застъпена в руската кухня. Този зърнен продукт, който в България не се ползва с популярност е особено полезен за организма. В 100 г от него се съдържат 3% мазнни, витамините А, В, Е и РР, магнезий, бор, цинк, йод, фосфор, калций и желязо. В елдата липсва глутен, но тя е богата на аминокесилени. Заради това тя е подходяща при спазване на различни диети, свързани с хранителните разстройства.

Елдата е широко застъпена в Русия, Беларус и Украйна, където се консумира под формата на каши. По време на постния период християните приготвят ястия от нея със зеленчуци.

„Следвай ме” ви предлага рецепта на елда със зеленчуци. Тъй като вкусът на този зърнен продукт е въз остър за българския вкус, ви предлагаме първонаално да запарите елдата в гореща вода с тенджера с капак. Тя дори може да поври 3-5 минути, а след това първата вода да се отцеди. По нататък следвайте стъпките на рецептата. Освен това, качествената елда (гречка) се отличава по кафявия си цвят. Не допускайте да ви пробутат такава на зелени зрънца с обяснението , че тя е „друг сорт”, защото става дума, просто за неязряла култура, която горчи дори след щателно приготвяне.

Продукти за 6 порции: елда (гречка) – 3 големи чаши, кромид лук – 5 глави, моркови – 3 средно големи моркова, чесън – 5 скилидки, зелен лук – 1/2 – 1 връзка според вкуса, босилек или друга зелена подправка по вкус, сол – на вкус, дафинов лист – 1 листо на вкус, растително масло – на вкус. Към тези продукти можете да добавите предварително задушени и нарязани на ситно гъби или тиквички.

Приготвяне: Елдата се измива докато водата стане прозрачна. Ако искате да си спестите острия й вкус, я заарете или сварене до непълно омекване. Изсипене водата. В голям тиган загрейте растителното масло, прибавете смления зелен и кромид лук, нарязаните на ситно моркови, накълцаният чесън и зеленината. Солим и подправяме с подправки на вкус. Пържим тези зеленчуци с подправките в маслото, но не много. Ако решите да прибавите гъби, ще трябва да ги нарежете и запържите първи. Ако слгате тиквички, нарежете ги и ги сложете в мазнината за запържене към края.

Елдата се вари във вода в съотношение 1:3. Когато водата стане по-тъмна от люспите, изцедете я и оставете в количество, колкото да покрие зърнената култура. Прибавете съвсем малко гореща вода. Оставете на огъня докато водата почти се изпари. Ако харесвате вкуса на дафинов лист, можете да сложите едно листо в първоначалната вода, в която гречката ври. Когато тя е напълно готова, изцедете, ако е останала вода. Прибавете веднага запържените зеленчуци заедно с мазнината в тигана, ако е останала. Разбъркайте.  Ястието е готово.

 

 

Следвай ме – Гречка

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles