13.8 C
София
сряда, април 24, 2024
spot_img

Подготвя се електронен регистър на бомбоубежищата в България

Бомбоубежищата на територията на страната се проверяват ежегодно от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ГДПБЗН), каза пред журналисти край Благоевград директорът на дирекцията гл. комисар Николай Николов.

„Трябва да бъдем спокойни, защото бомбоубежищата са ежегодно проверявани. Подготвя се електронен регистър, който ще бъде активиран следващата седмица“, каза още той. 

Целта на електронния регистър е всеки да може да провери чрез интернет къде е най-близкото убежище и кой е най-прекият път до него. Задействани са всички механизми за защита на населението, в ход е въвеждането и на нова електронна предупредителна система, свързана с местонахожденията на скривалища и бомбоубежища във всяко едно населено място, подчерта той.

Разработва се ново мобилно приложение за известяване на гражданите в случай на опасност. Средствата, предвидени за нововъведението са около 6 млн. лв. Системата, наречена „BG alert“, ще бъде реализирана чрез обществена поръчка и ще предупреждава за различни видове опасности, като пътнотранспортни произшествия, пожари или природни бедствия. По думите му, всички сгради, строени след 1950г., са пригодени да се използват и като скривалища.

Според него, оборудването в убежищата е старо, но конструктивните изисквания са спазени. „Но не виждам кой и защо ще ни напада“, добави главен комисар Николов.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles