8.8 C
София
четвъртък, април 25, 2024
spot_img

Ендометриозата води до постоянни възпаления

Болки при полов акт и трудно зачеване са само част от признаците, че заболяването е налице

Ендометриозата е изключително разпространено гинекологично заболяване, при което тъкан, подобна на тази, която изгражда маточната лигавица – ендометриума, се разпространява на различни локации извън матката. При това под влияние на месечния хормонален цикъл, тези ендометриозни огнища нарастват и кървят всеки месец. Това е дори по-сериозно, отколкото звучи, тъй като създава постоянен възпалителен процес в засегнатите органи и може да предизвика болезнени сраствания с потенциално тежки усложнения. Ендометриозата влошава яйчниковия резерв и намалява броя на яйцеклетките. Създава и имунни проблеми, които пречат на имплантацията на ембриона. В по късна възраст може да се прояви с дълго кръвотечение и болки – до невъзможност да се изпълняват ежедневните дейности.

Грешите, ако смятате, че заболяване, за което почти никой не е чувал, е рядко. По съвременни данни ендометриозата засяга 10-15% от жените и момичетата в репродуктивна възраст. Всяка десета жена има ендометриоза. Има докладвани случаи и на еднометриоза при мъже, които са били подлагани на анти-ракова хормонална терапия.

Най-често тя се установява при жени между 25 и 35 – годишна възраст, защото нейния растеж се  осигурява от женските полови хормони, естрогените. Веднъж вече появила се, тя израства с всяко покачване на нивата на тези хормони. Никога в живота не е прекалено рано или прекалено късно да се сблъскате с тази диагноза, има описани случаи при възраст от 10 до 70 години. „Затова ако имате дъщеря, която влиза в пубертета и има оплаквания от твърде болезнен или обилен цикъл, не я утешавайте, че това е просто женската съдба, а подходете отговорно и я консултирайте със специалист”, съветват специалистите от Многопрофилната болница „Надежда” в София.

Науката все още търси причините за възникване на ендометриозата. Има различни теории и предположения за възможни рискови фактори, като например ретроградна менструация, обърната матка, хирургични интервенции в малкия таз, промени в имунитета, наследствени фактори, но те или нямат категорично изяснена пряка връзка със заболяването, или не се установяват при всички засегнати.

Според някои изследвания жените, които не са раждали, както и тези, при които менструацията е започнала в по-ранна възраст е възможно да са с повишен риск от развитие на ендометриоза. Според някои хипотези началото й датира още от преди раждането – при попадане на ендометриални клетки извън матката по време на вътреутробното развитие, които впоследствие се видоизменят и превръщат в ендометриозни огнища през време на пубертета.

 Много често тя развива в тялото без абсолютно никакви симптоми. Когато пък симптоми има, те често пъти се подценяват и пренебрегват от жените, което води до един от главните проблеми с това заболяване – твърде късното поставяне на диагнозата. Това отнема  години изгубено време, в което разпространението и развитието й са можели да бъдат забавени и да се избегнат по-сериозни усложнения. Всяка трета жена с ендометриоза е преминала през кабинетите на повече от трима специалисти, преди да й бъде поставена правилната диагноза.

Ето някои от признаците на заболяването:

= Изключително болезнена менструация.

= Нормално е месечният цикъл да е съпроводен с болка. Не е нормално тази болка да е толкова силна, че да ви пречи да водите обичайния си начин на живот.

= Болка по време на полов акт.

= Когато по време на секс удоволствието се засенчва от усещане за болка, това може да е се дължи на наличие на ендометриозни лезии по задната стена на вагината или долната част на матката.

= Проблемно забременяване

Начините, по които ендометриозата пречи на забременяването са различни и не винаги докрай изяснени. Тя не винаги води до проблеми с репродукцията, но според различни проучвания между 35 и 50% от жените, страдащи от заболяването, не могат да забременеят без медицинска помощ.

= Обилен или продължителен цикъл.

Обилното и продължително менструално кръвотечение може да бъде симптом на различни гинекологични патологии. Една от най-честите причини – наличие на миоми в матката – нерядко е съпроводена и от ендометриозни огнища.

= Тазова болка извън цикъла

Болката ниско долу в корема и кръста по време на цикъл е позната на всяка жена. Когато обаче тя не си отива с края на менструацията, а ви съпровожда постоянно, непременно трябва да потърсите причината за нея с помощ от специалист. Хроничната тазова болка може да бъде симптом на много и различни заболявания, сред тях много често „виновник“ се оказва ендометриозата.

= Подуване, запек, диария.

Ако страдате от симптоми на дразнимо дебело черво, които не се дължат на друго заболяване, може причината да са ендометриозни лезии. В този случай временното облекчаване на симптомите с лекарства без рецепта с хранителни режими няма да помогне – търсете навременно установяване на причината с помощта на специалист.

= Тревожност и депресия.

Голяма част от жените с ендометриоза страдат от тревожност и депресия – предвид начина, по който заболяването може да смути нормалния начин на живот и дори най-баналните ежедневни активности, негативното отражение върху психичното здраве далеч не е неочаквано. Възможно е обаче тази връзка да е много по-директна, тъй като има данни, че ендометриозата може да предизвиква биохимични изменения в работата на централната нервна система.

„Не подценявайте знаците, които тялото ви дава. Ако имате 4 или 5 от тези оплаквания, възможно е да страдате от ендометриоза”, предупреждават спецалистите от болница „Надежда” в София, където преди броени дни беше открит кабинет по диагностика и лечение на това заболяване.  От там допълват, че тежестта на симптомите нямат общо с развитието на болестта. Възможно е изключително силни оплаквания да се предизвикват от лека форма на ендометриоза, както и тежка ендометриоза да се развива с години без никакъв външен знак.

„Общото е, че  няма безобидна ендометриоза – нелекувана или лекувана по неподходящ начин, тя може да доведе до сериозни усложнения. Редовните прегледи при специалист са най-малкото, което дължите на себе си и близките си”, казват още специалистите.

Следвай ме – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles