18.8 C
София
сряда, април 24, 2024
spot_img

ЕС финансира българо- румънски поклоннически проект

От: Наташа Войкина

Европейският съюз финансира  трансграничен българо- румънски поклоннически проект  с 308 218 хиляди евро. Видин, Монтана, Враца,  Плевен, Велико Търново и Русе ще имат възможност за нарастване на потенциала за развитие на религиозния туризъм.

Два българо- румънски  семинара- в България и Румъния, които се проведоха  в периода 4 – 10 април, обобщиха няколкомесечно проучване в  трансграничния регион, което на 300 страници е анализирало и систематизирало данните от теренните проучвания. Предстои превод на български и английски и издаванвто му в специален сборник. Той ще е своеобразен наръчник за представянето на религиозното наследство  (материално и духовно) за религиозен и поклонически туризъм .В него са  включени и описания на местата за настаняване в или около манастирите,на религиозни обекти,съвместни празници,обичаи,практики и традиции. Изданието ще има електронна платформа, мобилно  приложение  за телефони с предоставен GPS на обекта, местата за настаняване, ресторантите и закусвалните, както и  видовете пътища, водещи към обектите.

Румънският ареал на проучване включва в проекта областите  Олт, Долж и  Мехединци, които са под юрисдикцията на Крайовската архиепископия. Водещ бенефициент е Фондация за регионално развитие със седалище Видин, а Университетът в град Крайова е партньор.

Овидиу Адриану от  екипа на учебното заведение, участниците резултатите от посетените всички 56 манастира в България (33) и извършило теренните проучвания, предостави пред в Румъния (23), като не са включени в тях труднодпстъпните и малко посещаваните. Първият от двата семинара, съпроводени от ролеви игри и уършоп се проведе в Интерхотел  “Велико Търново” .

Координатор на проекта  от българска страна е Диана Петрова. Румънският изследовател представи проучването, което трябва да достигне до почитателите  на масовия поклонически и религиозен  туризъм – не само български и румънски,но и чужди,  има какво да научат за нашето богато религиозно – културно наследство. Пред  целвата група на проекта – представители на църковни институции – духовници, църковни настоятели, учители по религия, църковни журналисти, туроператори и потенциални туристи лекторът сподели констатациите си, че манастирите в Румъния са по – развити, по – поддържани, по – големи и по – богати, но българските компенсират това чрез запазване на старинни традиции и историческа памет, като нашите забележителности са по – добре промотирани. Състоянието на пътищата е сходно в тези зони, като у нас третокласните  са по- малко, а румънските посещения в България са повече, отколкото българските в Румъния. Румънският екип е бил най- много впечатлен от красотата и величието  на Преображенския манастир край Габрово.

Модератори бяха: ставрофорен иконом доц. д- р Захарий Дечев от Бургаския свободен университет – преподавател по религиозен туризъм и член на Културно- просветния отдел на Св.Синод;

доц. д- р Андриан Александров от Богословския фалултет на Софийския университет. Той осигури и транслацията на  и от румънски през първия ден, а след това той беше осъществен от правителствения преводач д-р Ванина Божикова, асистент по румънска литература в Софийския университет. Двамата модератора  наблегнаха на разликата между религиозния и поклонически туризъм.” Първият е удоволствие,а вторият е свързан с вяра, молитва и  молитвено настроение” .

Евгени Коев, преподавател по история в Професионална гимназия по туризъм в старопрестолния град и проф. Паскал Пиперков от Института по математика и информатика към БАН – певец, четец и иподякон във Великотърновска епархия представиха маршрута и същността на едномесечния пешеходен Поклоннически маршрут по пътя на пренасяне мощите на св Иван Рилски  преди 550 години, повдигнало народностното съзнание на българите и обединило ги за първи път след падането под сянката на полумесеца. Пътят ще  дублира максимално  маршрута  между Велико Търново и Рилския манастир, описан в “ Повест за пренасянето на мощите на св.Йоан Рилски” от Владислав Граматик. Поклоническият маршрут включва посещение  и на Тържишкия ( Струпецкия), Черепишкия и Бистрешкия манастири във Врачанска епархия.

Участниците в семинара посетиха с работна цел великотърновските храмове “ Св. цар Борис Първи”, построен  от Уста Кольо Фичето  и “Възнесение Господне”, построен в следосвобожденския период, останал завинаги в руини след голямото земетресение през 1913 година.След това се насладиха на   спектакъла “ Звук и светлина”, наблюдаван от залата зад Катедралния храм “Рождество на Пресвета Богородица”.

През  втория ден, разделени на две групи, участниците   дискутираха възможностите, с които разполагат православните манастири за приемане и настаняване  на туристи в  трансграничния район, обект на проекта. Бяха съставени туристически маршрути с произволни начални точки от страната, които да включват религиозни дестинации от трансграничния район и да имат изходни позиции в Русе, Оряхово и Видин. Целта на тези два семинара, идентични в България и Румъния, но с различни участници според  стандартите на проекта и посещение на румънски светини, както и на  следващите работни прояви, е създаване на нов бранд в туристическия маркетинг на трансграничния регион. Той трябва да създаде условия за увеличаване броя на нощувките в областите, обхванати от проекта. Не без значение са и добрите възможности за избор на богат асортимент от ястия , вкл.постни – характерни за поклониците през такива периоди.

Участниците в семинара се насладиха на красотата на манастирите  и църквите в Арбанаси, Къпиновския и Плаковския манастири, историческия храм “ Св. 40 мъченици”, като се поклониха на свети икони, молитвено участваха в богослужения  и пяха религиозна православна музика. Румънските партньори по проекта, половината млади духовници – доктори по богословие и докторанти, съчетаха веселото си настроение на свободни, добре образовани и финансово много по – добре заплатени от българските си събратя хора с много усърдни молитви и  школувани църковни песнопения  на светите места. Разгледаха с голям интерес и респект старопрестолния град и останаха с отлични впечатления от видяното.

“Дунав не ни разделя, а ни сближава” е мотото на проекта. Изключително точна истина,която бе почувствана в цялата  й красота и смисъл.

Следвай ме – Общество

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles