9.2 C
София
четвъртък, април 25, 2024
spot_img

Ефектни хапки от цвекло и моркови с кашкавал

Често пъти домакинята недоумява какво да сложи като предястие на трапезата през зимата – сезонът, в който зеленчуците служат повече за аранжиране на чинията, отколкото за да доставят удоволствие на небцето. Това обаче е времето, когато можем да отдадем заслуженото внимание на кореноплодните.  Едно от тях, цвеклото, е не само полезно за доброто функциониране на кръвоносната система, балансирането на кръвното налягане и заздравяването на косата и ноктите и подобряване перисталтиката на червата, но и в комбинация с редица продукти е отлично предястие под формата на хапки. Морковите пък, са богати на вещества и минерали, полезни за доброто зрение и запазване на здравето и блясъка на кожата.

Предястията и хапките с тези кореноплодни се приготвят изключително лесно и търпят многобройни импровизации в подбора на продуктите.

Продукти: Цвекло – 2 глави, моркови  –  3 броя, твърдо сирене, тип кашкавал – 100 – 150 г, варени яйца – 4 броя,  херинга (сальодка) 150 – 200 г, орехи – 150 г, чесън – 2 скилидки, майонеза – 4 супени лъжици, сол – на вкус.

Приготвяне:  Сварете цвеклото и морковите. Настържете твърдото сирене от типа на кашкавалените на ситно ренде, разделете количеството на две части. Настържете на ситно свалените моркови и цвекло в отделни съдове, смесете ги със сиренето. Към цвеклото прибавете и настърганите яйчени жълтъци от сварените яйца, а към морковите  настъргания белтък и смления чесън. От цвекловата маса оформете топчета, в чиято вътрешност сложите по парченце от херингата (сольодка). Рибата е достатъчно осолена и предястието не се нуждае от допълнително осоляване. Все пак, решението е да домакинята.

От морковената смес оформете също топчета, но във вътрешността им сложете смлени на едро орехи. Орехите могат да бъдат заменени с нарязани сушени сливи. Посолява се на вкус, ако прецените, че е необходимо.

Ако масата се окаже недостатъчно влажна, за да се омесва и оформя, добавете от майонезата.

Така приготвените топчета сложете в хладилника, за да се охладят поне час преди поднасянето. Сервирайте в чиния върху лист от зелена салата или по начин, който вие харесвате.

Следвай ме – Гурме

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles