15.1 C
София
четвъртък, март 28, 2024
spot_img

Ехографията на щитовидната жлеза вече за сметка на НЗОК

Сега се плаща от болния, става безплатен от 1 януари 2019 г.

Ехографията на щитовидната жлеза става безплатна от 1 януари 2019 година. Тя ще се поема от Националната здравноосигурителна каса, съобщи каза д-р Галя Йорданова, директор на дирекция „Извънболнични медицински дейности” в касата.

Към момента здравноосигурителната институция заплаща само прегледа при ендокринолог, който работи по договор с нея, но не и самата образна диагностика. Изследването с ехограф варира между 40 и 60 лева.

От догодина хората, които имат роднини по пряка линия, засегнати от диабет, онкологични и съдечно-съдови заболявания, ще имат право на два безплатни профилактични прегледа годишно при специалист.

Д-р Йорданова припомни, че санкцията за неявяване на профилактичн преглед е 50 лв. при първа покана от общопрактикуващия лекар и 100 лв. при неявяване след повторно повикване.

От здравната каса обаче признаха, че към момента не им е известно да има санкциониран.

Според новия рамков договор броят на профилактичните прегледи за децата остава без промяна, каза д-р Ганка Аврамова, директор на дирекция „Бюджет и финансови параметри” в здравната каса. Годишно на бебетата от 0 до 1 година се полагат 14 прегледа, на децата между 1 и 2 г. – 4 прегледа, 2 – 7-годишните имат право на 2 прегледа, а тези между 7 и 18 години на един.

 

Следвай ме – Здраве

 

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles