11.8 C
София
петък, април 19, 2024
spot_img

Е-рецепти и направления от 18 декември

Общопрактикуващите лекари ще издават електронни рецепти и направления от 18 декември. Промяната ще важи при обявено извънредно положение или извънредна епидемична обстановка. Това ще става посредством специализиран медицински и аптечен софтуер, предвижда проект на правителствено постановление за промени в Наредбата за достъпа до медицинска помощ.

Текстът ще бъде обсъден на извънредно онлайн заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество във вторник.

Направленията ще се издават без извършване на преглед, а след провеждане на телефонна консултация за обсъждане на оплакванията на пациента. Няма да се изисква предоставянето на електронните направления и рецептите от пациентите при посещение на съответното лечебно заведения или аптека.

В доклада на здравния министър Костадин Ангелов се посочва, че за въвеждането на електронно направление и рецепта се изисква надграждане на медицинския софтуер на изпълнителите на медицинска помощ и аптеките. „За поддържането на софтуерните си системи те ползват услугите на фирми на абонаментен принцип и респективно не следва да се генерират значителни допълнителни разходи за надграждането на програмните продукти извън абонаментния план”, подчертава Ангелов. Според здравния министър въвеждането на е-направление ще улесни работните процеси на 7400 изпълнители на извънболнична медицинска помощ и медико-диагностични дейности.

Броят на изпълнените направления от пакет „Клинична лаборатория“ на НЗОК на годишна база е приблизително 14 850 000.

Следвай ме – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles