5.8 C
София
вторник, март 19, 2024
spot_img

Жена с две матки и онкозаболяване роди здраво бебе

Анатомичната малформация е изключително рядка аномалия

Жена с две матки, пук още анатомични малформации и онкозаболяване роди здраво бебе в АГ-„Майчин дом” в София, съобщиха оттам. От болницата уточниха, че случаят е уникален за медицинската практика не само у нас, но и в света

Родилката е на  26 години. Първата й рожба – момиченце, се е появило на бял свят чрез Цезарово сечение. Освен две матки,  тя има още две маточни шийки, две влагалища и е с липсващ бъбрек. През 2018 г. тя е диагностицирана с инвазивен карцином на едната маточна шийка. Още тогава лечението й е поето от високоспециализирания екип в „Майчин дом“, в който участват доц. Божидар Славчев, проф. Иван Костов и д-р Наталия Петракиева. На пациентката е направена ексклузивна операция за радикално отстраняване на маточните шийки, лимфна дисекция и поставяне на абдоминален серклаж, като същевременно се съхранява детеродната функция на жената. Лечението й преминава успешно и в началото на тази година забременява.

Днес, в 33 гестационна седмица на бременността екипът, грижил се за жената вече две години, извършва цезарово сечение. Новороденето дете е момиченце. Операцията е преминала успешно и безпроблемно, като майката и бебето са в добро състояние.

Следвай ме – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles