15.1 C
София
четвъртък, март 28, 2024
spot_img

Жените вече с право на АГ-преглед и цитонамазка ежегодно

Жените ще имат право на профилактичен безплатен преглед и цитонамазка всяка година. Това ще важи за тези на възраст между 30 и 40 години, предвижда Националният рамков договор, който ще влезе в сила от 1 април.

Увеличен е и броят на мамографските изследвания, както и на лабораторните изследвания, на които общопрактикуващите лекари ще изпращат пациентите си.

За пръв път ще бъдат осигурени и безплатни зъбни протези на пенсионерите между 65 и 69 – годишна възраст. Това обаче ще важи от 1 септември.

По думите на председателя на Българския зъболекарски съюз д-р Николай Шарков съсловната организация ще преговаря в следващите години постепенно с тази придобивка да бъдат облагодетелствани пенсионерите от всички възрастови групи.

Общо 148 млн. лева повече са предвидени за тази година за заплащане на болничната помощ и 14 млн. лв. повече за извънболничната помощ в сравнение с 2017 година. Освен това, увеличават се цените на 130 клинични пътеки, голяма част от които са тези, по които най-често работят общинските болници.

Следвай ме – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles